Primăria Reșița bate palma cu Politehnica din Timișoara pentru dezvoltarea și la noi a învățământului superior și a cercetării!

Refuzată, în urmă cu doi ani, de Universitatea „Eftimie Murgu”, Politehnica din Timișoara nu renunță la ideea de a intra pe piața universitară din Reșița. Va demara, în toamnă, două programe de master în oraș și, în parteneriat cu Primăria Reșița, va cumpăra clădirea fostului institut de proiectări al UCMR pentru a dezvolta acolo, cu ajutorul unor finanțări europene, un centru de cercetare.

„Am avut, astăzi, la sediul Primăriei, o întâlnire pe care am programat-o de multă vreme cu rectorul Universității Politehnica din Timișoara și cu directorul ADR Vest. Dorim să punem la dispoziția Politehnicii câteva spații din oraș sau chiar să cumpărăm împreună institutul de pe Calea Caransebeșului, o clădire în care și-au desfășurat activitatea în ultimii 50 de ani sute de ingineri și de proiectanți și care la ora actuală este într-un stadiu de conservare”, a declarat primarul Ioan Popa.

Rectorul UPT, Aurel Șerban, a explicat că Politehnica are nevoie de acele spații pentru a demara, în toamna acestui an, două programe de master la Reșița: „Discuțiile avute au constat în ideea de a identifica soluții, de a ne implica, de a asigura resursă umană de calitate. Pentru început, cu Primăria am căzut de acord să pornim în această toamnă două programe de master: Sisteme informatice pentru producție și servicii și Managementul calității și competitivității, pentru a încerca să ridicăm calificarea celor care își desfășoară activitatea în Reșița”.

Ideea demarării programelor de master a venit după ce Universitatea „Eftimie Murgu” a refuzat propunerea UPT de a fuziona, însă atât conducerea Politehnicii, cât și edilul Ioan Popa spun că nu este vorba despre concurență neloială.

„Programele de master propuse de UPT nu coincid cu programa UEMR. Sunt complemetare. Trebuie să fim corecți și să spunem că ni s-a întins, în urmă cu doi ani, o mână de la Politehnică, din care Universitatea reșițeană s-a desprins în anii ’90. În prezent, e puțin probabil că UEMR va supraviețui pe termen lung. Singura șansă este să se racordeze la o universitate mai mare, iar UPT poate sprijini creșterea unei universități cum e cea din Reșița”, consideră Ioan Popa.

Deocamdată, însă, UEMR a refuzat mâna întinsă de UPT și negociază intens fuziunea prin absorbție cu o altă univeristate de tradiție din țara noastră, UBB din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, conducerea Politehnicii încă îi mai lasă o portiță deschisă: „În continuare, în funcție și de cum vor decurge lucurile, nu excludem o colaborare și cu UEMR. Noi avem disponibilitatea de a încerca să intrăm cu ei în discuții. Dacă nu reușim, vom continua proiectul nostru de a face inginerie de calitate și de a asigura dezvoltarea acestei regiuni”, a afirmat rectorul UPT.

Proiectul UPT pentru Reșița este unul mult mai amplu și include dezvoltarea zonei de cercetare, cu ajutorul fondurilor europene, știut fiind faptul că, în exercițiul bugetar 2021-2027, UE va aloca peste 6 miliarde de euro pentru sectorul inovare-cercetare. „La institut ne gândim să construim și niște huburi în zona cercetării. Vorbim despre institutul de frunte al părții de vest a Românii în domeniul hidraulic și mai sunt încă oameni de extraordinară calitate cum este profesorul Viorel Câmpian. Am discutat cu domnia sa și cu colegii de la Timișoara din domeniul hidraulic și dorim să refacem acastă zonă de cercetare”, a punctat rectorul Aurel Șerban.

La rândul său, Sorin Maxim, directorul ADR Vest, instituție care este principalul finanțator de dezvoltare din regiune, a subliniat faptul că „universitățile au o responsabilitate mare în societate, aceea de a fi un actor activ care să producă schimbarea și să o susțină. Reșița este în situația în care o industrie a dispărut și trebuie reconstruit și repus altceva în loc. Iar acest altceva nu se mai poate baza strict pe resursele județului, trebuie să se bazeze și pe educație de înaltă calificare”.

La discuțiile de azi au participat și conducerile UEMR, UCMR și TMK Reșița.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available