Primăria Reșița îl recenzează pe Cătălin Hogea, șefu’ de la Statistică cu „Diplomă de Masterant”

 

Politicul îi propulsează pe mulți în cele mai nepotrivite funcții de conducere prin instituțiile deconcentrate. Pare a fi și cazul social-democratului Cătălin Hogea. Care, în nici jumătate de an de la numirea în fruntea Statisticii județene, a reușit să facă dovada profesionalismului său desăvârșit, săvârșit în slujba partidului.

 

Cătălin Ionuț Hogea a aterizat (politic) în funcția de director executiv al Direcției Județene de Statistică Caraș-Severin în septembrie 2022. Avea în spate o experiență de aproape zece ani (cu intermitențe) la conducerea Direcției Județene pentru Sport și Tineret, servise și (sub)prefectura un an și jumătate (în guvernarea Dăncilă), așa că numirea acestuia în fruntea Statisticii era cât se poate de normală… pentru cei ce l-au pus acolo.

 

„Lipsa mare” a lu’ Hogea

 

În noua postură a ieșit la rampă acum, în februarie, când s-a pus să dea explicații privind rezultatele provizorii ale ultimului recensământ al populației, cu prilejul unei ședințe a Colegiului Prefectural. Atunci când a declarat că scăderea semnificativă a populației comparativ cu datele din precedentul recensământ este cauzată în principal de autoritățile locale. De primării, deci. Care nu s-ar fi ocupat cum trebuie de angajarea recenzorilor. Și a dat exemplu situația rezultată la Reșița, unde populația apare acum că ar fi scăzut în 10 ani de la 73.282 locuitori la 58.393.

 

Iată doar una dintre declarațiile directorului Cătălin Hogea: „În municipiul Reșița sunt anumite zone și anumite cartiere în care foarte multe persoane nu s-au recenzat. Din ceea ce am constatat, s-a datorat faptului că cei care s-au ocupat de angajarea acestor recenzori nu au găsit destui recenzori și aceștia inexistând, practic, volumul de muncă fiind foarte mare, nu s-au acoperit toate zonele din municipiul Reșița. Aicea fac ceea ce am constatat pe propria piele de când mă aflu pe această funcție că sunt foarte multe persoane, multe de etnie romă, care din păcate nu s-au recenzat. Unele, ori nu le-a trecut nimeni pragul, alții, ba le-a fost frică să dea CNP-ul și fel și fel de lucruri pe care aceștia le-au invocat. Dar, din punctul meu de vedere, lipsa mare a fost lipsa recenziilor”.

 

Informațiile false, demontate de Primăria Reșița

 

Cei de la Primăria Reșița nu puteau rămâne impasibili văzând afirmațiile făcute cu acel prilej de șeful DJS, mai ales că unele dintre acestea au fost preluate de jurnaliști prezenți la ședința Colegiului Prefectural. „Ne vedem însă obligați față de cetățenii municipiului să răspundem informațiilor neadevărate transmise de domnul Cătălin Hogea, a căror motivație nu o cunoaștem și nu o înțelegem, dar care sperăm că nu aparțin Institutului Național de Statistică, ci numai directorului DJS CS, care probabil încă nu s-a lămurit cum a decurs procesul de recenzare”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Reșița.

 

Iar răspunsul municipalității este punctual:

 

„Referitor la contractarea de servicii de recenzare:

 

UAT Municipiul Reșița a încheiat contracte de servicii cu recenzorii și recenzorii șefi. Selecția s-a realizat în baza depunerii cererilor de către persoanele interesate, care au fost validate de către DJS CS.

 

În cadrul procesului de validare, Municipiul Reșița a propus ca funcțiile de recenzori șefi să fie ocupate de persoane cu studii juridice, însă la insistențele conducerii DJS CS s-a agreat ca aceste persoane să fie strict din rândurile angajaților DJS CS. Astfel, responsabilitatea verificării procesului de recenzare a aparținut în totalitate subordonaților domnului Hogea. Pentru această activitate colegii domnului Hogea au primit o remunerație mult peste plata oferită recenzorilor ce au colectat date din teren, astfel considerăm total inoportune declarațiile directorului DDJ CS.

 

Referitor la desfășurarea activității:

 

UAT Municipiul Reșita a asigurat personalul necesar pe toată durata desfășurării Recensământului, pentru toate sectoarele de activitate. Supravegherea activității lucrative a fost realizată de către DJS CS, atât prin intermediul recenzorilor șefi, cât și a organelor proprii de conducere.

 

UAT Municipiul Reșița nu a supravegheat în niciun fel activitatea recenzorilor, însă a încheiat contracte noi de fiecare dată când au fost aduse la cunoștință situații speciale: renunțări, demisii, chiar persoane care au refuzat să lucreze sau să predea tabletele primite de la DJS CS.

 

Referitor la plățile efectuate:

 

Ne exprimăm profunda nemulțumire față de declarația neadevărată a directorului DJS CS: «Din punctul de vedere al Institutului Național de Statistică, bani pentru acești recenzori și buget a fost alocat. Acest atribut a fost exclusiv al primăriilor.»

 

Nivelul salarizării nu a fost stabilit de UAT Municipiul Reșița, aceasta având doar rolul de a realiza plata efectivă, sumele fiind provenite de la Bugetul de Stat.

 

Mai mult, situațiile de plată au fost întocmite și semnate de directorul DJS CS, dl. Cătălin Hogea, plățile realizându-se strict în baza acestor situații.”

 

Fantomatica diplomă din CV

 

În concluzie, reprezentanții Primăriei Reșița își exprimă speranța ca informațiile oferite de municipalitate să fie „suficient de clare încât să îl clarifice chiar și pe domnul Hogea cu privire la activitatea pe care acesta o coordonează”. Noi, însă, ne exprimăm scepticismul în ceea ce privește capacitatea de a înțelege (pe ce lume trăiește) a domnului director Hogea. O simplă privire aruncată pe CV-ul public al acestuia a fost suficientă. Suficientă pentru a realiza cât de pregătit este să conducă Direcția de Statistică. Și suficientă ca să ne dăm cu toții seama cum a trecut prin școală (facultate) Hogea Cătălin-Ionuț.

 

Licențiat în 2005 în științe administrative la Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița (UEMR), Hogea susține în propriul CV că și-a completat „educația și formarea” în perioada 2005-2007, când UEMR i-a eliberat o „Diplomă de Masterant” în marketing și management în afaceri. Ați citit bine, „Diplomă de Masterant”! Vă imaginați ce școală (facultate) a făcut statisticianul-șef al județului, dacă nu știe nici măcar ce diplomă a primit la absolvire!

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available