Primăria Reșița nu mai este interesată să achiziționeze Hotelul Semenic. Ioan Popa: „Există potențiali investitori, iar Reșița are nevoie de locuri de cazare”

Ruina din centrul Reșiței, fostul hotel „Semenic”, a fost din nou supraimpozitată de municipalitate cu 500%, la fel ca în ultimii patru ani, însă aceasta nu este o soluție pentru a salva imobilul de la degradarea totală și de a-l reintroduce în circuitul turistic. Pentru aceasta este nevoie de investitori, iar edilul Ioan Popa a identificat câțiva care sunt interesați să achiziționeze și să reabiliteze fostul hotel.

În 2001, clădirea din Centrul Civic al Reșiței, parte a Complexului Turist Semenic, a intrat în proprietatea controversatului om de afaceri Gruia Stoica, la pachet cu alte obiective turistice din stațiunea Secu și de pe Muntele Semenic care ulterior au fost lăsate în paragină. După ce societatea a intrat în faliment, edilul-șef al Reșiței, Ioan Popa, și-a manifestat, în repetate rânduri, intenția de a prelua hotelul în administrarea primăriei.

Acum, acest plan a fost abandonat întrucât, consideră edilul, este important ca imobilul să își păstreze rolul de unitate de primire turistică, deoarece zona duce lipsă de locuri de cazare. Iar dacă Hotelul Semenic ar redeveni funcțional, capacitatea de cazare în Reșița ar crește cu 50%. „Această clădire continuă să stea în paragină. Noi am identificat și potențiali cumpărători, care ni s-au adresat și pe care i-am dirijat spre lichidator. Sper ca într-o perioadă scurtă de timp cineva să-și adjudece acest imobil și să îl pună pe picioare. Noi, Primăria Reșița, am putea și să expropriem această clădire, dar destinația ei ulterioară ar trebui să fie de interes public. Cu alte cuvinte, nu am mai putea să facem hotel acolo. Și Reșița are realmente nevoie majoră de capacități de cazare. Acum, Reșița are circa 500 de paturi și, dacă vă uitați în jur, Văliug, Crivaia, Gărâna au 1.400 de paturi. Suntem într-o situație realmente ingrată și această clădire care are 250 de paturi ar trebui să rămână cu funcțiunea de hotel”, a explicat primarul Ioan Popa.

Pe de altă parte, Primăria Reșița a stabilit, și anul acesta, un impozit majorat cu 500% pentru clădirea fostului hotel. Decizia a fost contestată în instanță, dar primarul Ioan Popa nu are niciun fel de emoții cu privire la deznodământ. „SC Turist SA, prin societatea de insolvență, contestă supraimpozitarea cu 500% a Hotelului Semenic. Este hazliu pentru că, de trei-patru ani deja, de fiecare dată se duc și contestă în instanță. Și de fiecare dată, bineînțeles, pierd și ne plătesc impozitul puțin mai târziu”, a declarat Ioan Popa la finalul ședinței în care consilierii locali au respins plângerea prealabilă formulată împotriva deciziei de supraimpozitare.

În ciuda majorării aplicate, însă, suma care intră în bugetul local nu este una foarte mare. Edilul Ioan Popa a explicat mecanismul prin care, după suprataxarea cu 500%, se ajunge la un impozit de doar câteva mii de euro: „La ora aceasta sunt foarte mulți agenți conomici, nu doar în Reșița, care fac un truc. Există obligația de a-ți reevalua clădirile din trei în trei ani. Dacă nu faci acest lucru, plătești din start 300 sau 500%. Și suntem în situația în care avem clădiri care în mod real ar trebui să aibă, să zicem, o valoare de un milion de euro și ele prin amortizare au ajuns la 30.000 de euro și preferă să plătească de trei ori sau de cinci ori mai mult, pentru că oricum plătesc dintr-o valoare din start mai mică. Legislația ar trebui schimbată. Asociația Municipiilor a subliniat acest lucru de nenumărate ori și sper să ia cineva în calcul la Ministerul de Finanțe”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite