Primăria Reșița oferă sprijin locuitorilor de pe strada Mihail Kogălniceanu. În zonă au căzut 77 de milioane de litri de ploaie în 20 de minute!

 

Responsabilii din Primăria Reșița vor evalua proporțiile dezastrului creat pe strada Mihail Kogălniceanu după ce cantitățile record de precipitații căzute într-un interval scurt, în cursul după-amiezii de ieri, au făcut imposibilă preluarea de către conducta de canalizare a puhoaielor scurse de pe versanți.

 

Intervențiile pe strada Mihail Kogălniceanu pentru înlăturarea aluviunilor și pentru evacuarea apei și a nămolului din gospodării vor continua și astăzi, a anunțat, aseară, primarul Ioan Popa: „Am fost în zonă, colegii noștri din Primărie, împreună cu echipele ISU Semenic, ajută la scoaterea apelor și a nămolului din subsoluri. Lucrările vor continua până la asanarea completă a dezastrului. Mulțumesc voluntarilor și tuturor celor implicați. Vom sprijini pe cei în nevoi!”. În ceea ce privește mașinile care au fost avariate după ce au fost luate de puhoaie, acestea vor fi evaluate, mai spune edilul: „Autoturismele vor fi evaluate și Primăria Reșița va înainta Prefecturii cuantumul daunelor în vederea obținerii de fonduri pe zona de calamități”.

 

În anii trecuți, pe strada Mihail Kogălniceanu au fost făcute reabilitări ale sistemului de canalizare, însă, spune edilul, în condițiile în care precipitațiile au atins, ieri, 67 de litri/metru pătrat în unele zone, „conducta de canalizare de 1,2 metri cubi nu a putut prelua cantitatea enormă degajată de arealul din amonte”.

 

CITEȘTE ȘI: Inundații în Reșița. Zeci de mașini luate de ape pe strada Mihail Kogălniceanu! [VIDEO]

 

Explicații argumentate referitoare la cauzele care au dus la scurgerile masive de pe versanți a oferit Liviu Oană – analist de date pentru procesarea datelor geosatelitare, specializat în ultimii ani în fenomenele meteo severe – pornind de la o analiză preliminară a evenimentului hidro-meteorologic extrem de tip flash flood/viitură petrecut ieri, 29 mai, în Reșița: „În ultima perioadă, în Reșița, aproape în fiecare zi a plouat și s-au acumulat cantități însemnate de precipitații care inițial nu au avut efect direct semnificativ. În toată această perioadă, solul a ajuns la un nivel de saturație cu apă din cauza căruia nu mai poate absorbi apa nou căzută și acest lucru determină scurgerea pe versanți a cantității suplimentare. Astfel, precipitațiile provenite din o aversă de ploaie abundentă cum s-a întâmplat astăzi (ieri, n.r) nu au mai putut fi absorbite de pământ și în schimb s-au scurs pe versantul nordic al dealului Budinic, aflat la nord de strada Mihail Kogălniceanu”.

 

Pornind de la datele furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, potrivit cărora la Stația Hidrologică Țerova s-au cumulat 70 litri pe metru pătrat, dintre care 48 în interval de 20 de minute, și presupunând că cel puțin aceeași cantitate de precipitații s-a înregistrat și pe versantul dealului Budinic, Liviu Oană a realizat următoarea estimare care oferă atât proporțiile reale ale dezastrului, cât și cauzele exacte care l-au provocat: „Arealul de captare a precipitațiilor, după o estimare grosieră cu Google Earth, are o arie de aproximativ 1,6 milioane de metri pătrați. La o cantitate de precipitații de 48 l/mp în decurs de 20 minute, asta înseamnă că în tot acest interval au căzut aproape 77 milioane de litri de ploaie în acest areal. Cu 77 milioane de litri de apă se pot umple aproximativ 31 de bazine olimpice. Toată această apă a căzut în intervalul scurt de 20 minute și a fost canalizată prin văi, către strada Mihail Kogălniceanu. Acest fenomen se întâmplă peste tot în lume și din păcate niciun sistem de canalizare nu poate face față la o așa cantitate de apă, canalizată prin o vale îngustă”.

 

 

Sursă foto principal: FB Angela Ardelean

Sursă hartă: Liviu Oană (material cartografic: Google Earth)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available