DSP Caraș-Severin rămâne fără sprijinul medicilor și asistenților din rețeaua școlară a Primăriei Reșița. Edilul Ioan Popa nu le-a mai prelungit acestora delegarea la DSP, întrucât este nevoie de ei în unitățile de învățământ în care se desfășoară examenele naționale.
12 medici și 25 de asistenți de la cabinetele medicale școlare din Reșița au fost, timp de două luni, implicați în gestionarea epidemiei COVID-19. Aceștia au fost delegați la Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, instituție care, la fel ca peste tot în țară, a fost suprinsă de pandemie total nepregătită mai ales în ceea ce privește schema de personal. Cu un singru medic epidemiolog, cea mai importantă dintre structurile publice de gestionare a crizei sanitare s-a bazat, pe perioada stării de urgență, pe voluntari, rezidenți detașați și pe medicul școlar Sorina Tobă, care a coordonat cadrele medicale delegate din unitățile de învățământ din Reșița și care a avut în sarcină inclusiv realizarea de anchete epidemiologice, activitate care ar trebui să fie strict apanajul specialiștilor.
„Am avut solicitări de la Direcția de Sănătate Publică să prelungim mandatul medicilor și asistenților medicali școlari din Reșița, care sunt circa 40, să continue să lucreze, așa cum au lucrat în ultimele două luni, împreună cu DSP în diverse sarcini legate de pandemie. Le-am transmis că nu pot să mai accept acest lucru, pentru că elevii de clasa a VIII-a și a XII-a au început să vină la școală și trebuie monitorizați. Vor începe și examenele naționale și nu avem suficienți medici și asistenți care să monitorizeze toate unitățile de învățământ”, a declarat ieri primarul Ioan Popa într-o conferință de presă.
Edilul a taxat în termeni duri politizarea acestei instituții publice prin care, „în ultimii 10-20 de ani, s-au perindat și o grămadă de politruci care nu sunt în stare să își facă treaba” și i-a cerut directorului Romeo Dumitrescu să își verifice angajații din subordine: „DSP să își verifice cei 54-56 de angajați și, dacă nu se descurcă cu ei, să își pună un semn de întrebare mare de ce nu se descurcă. Ar trebui să fie suficienți. Eu știu cum agresează mediul privat, cum merg peste ei să le explice cum trebuie să își pună marfa în frigidere, cum trebuie să servească la mese, dar văd că acum, fără sprijinul celor din aparatul primăriei, nu se descurcă. Îi sugerez domnului doctor Dumitrescu, pe care îl apreciez, să facă o verificare minuțioasă în interiorul acestei instituții. Dacă sunt oameni care au habar, să rămână, și dacă nu, să mai facă un pic de ordine acolo”.
Explicație foto: Primarul Ioan Popa și inspectorul general școlar Carina Pristavu își doresc același lucru – examenele naționale ale elevilor din Reșița să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară.