Proiect de ordin al președintelui ANPC, Claudiu Dolot. Consumatorii trebuie informați COMPLET, CORECT și PRECIS. Chiar și la piață!

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut public astăzi, 11 mai, proiectul ordinului președintelui ANPC, Claudiu Dolot, privind unele măsuri de informare a consumatorilor și de consiliere a operatorilor economici la intrarea în piețe. Prin acest demers, Dolot dorește ca „atât comercianții, cât mai ales consumatorii să fie informați complet, corect și precis”, informează Biroul de presă al ANPC.

 

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a crește gradul de protecție a acestora în relația cu comercianții din piețe, se arată în proiectul de ordin al președintelui ANPC, „administratorul pieței va afișa, la loc vizibil, lângă orarul de funcţionare, la punctele principale de acces, un afiș care are rolul de informare a consumatorului, respectiv de consiliere a comerciantului”.

 

Afișul de la intrările în piețe va trebui să cuprindă următoarele informații:

 

În atenția operatorilor economici și a consumatorilor

  • Este important să vă asigurați că mijloacele de măsurare sunt verificate metrologic, potrivit reglementărilor legale;
  • Este important să vă asigurați că prețul produselor este afișat, este vizibil și înscris într-o formă clară;
  • Este important să vă asigurați că denumirea produselor ce se comercializează este în limba română;
  • Este important să vă asigurați că produsele se comercializează în cadrul datei durabilității minimale;
  • Este important să ştiţi că laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle se comercializează în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător;
  • Este important să ştiţi că vinul se comercializează exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului;
  • Este important să vă adresați pentru consiliere în domeniul protecției consumatorilor structurii teritoriale pentru protecția consumatorilor de pe raza de funcționare a pieței.”

 

Persoanele interesate pot studia documentul și pot transmite propunerile și sugestiile cu privire la conținut, argumentate, în perioada 14-24 mai, pe adresa de e-mail indicată în anunțul de transparență decizională: cabinet@anpc.ro. „Dorim emiterea acestui ordin și pentru a preîntâmpina situații existente în trecut, atunci când comercianții au oferit consumatorilor produse depozitate în condiții improprii, fără a asigura condiții optime de perisabilitate și trasabilitate, conform legislației în vigoare, precum și produse care prezentau informări incomplete sau incorecte, în raport cu denumirea, originea, respectiv traducerea în limba română pe etichetele de prezentare și de produs”, precizează Biroul de presă al ANPC.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available