Inevitabilul s-a produs: liberalul Gheorghe Românu, revocat din funcția de primar al orașului Anina

 

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1631 din 17 martie 2021 a fost pusă în aplicare de prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu. Acesta a emis Ordinul privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al orașului Anina al liberalului Gheorghe Românu, a anunțat astăzi Instituția Prefectului.

 

Totul a plecat din momentul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că primarul Gheorghe Românu s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 20.06.2012-03.07.2014, deoarece a deţinut simultan funcţia de primar al oraşului Anina şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului ,,Mathias Hammer” Anina. Gheorghe Românu, care ajunsese în administrația unității de învățământ în calitate de președinte al Comitetului de părinți pe liceu, a contestat în instanţă raportul de evaluare al ANI, însă Curtea de Apel Bucureşti a i-a respins acţiunea, prin Sentinţa civilă nr. 3589/10.10.2017, rămasă definitivă prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1631 din 17.03.2021.

 

CITEȘTE ȘI: Liberalii cărășeni ar putea pierde doi primari și un viceprimar! Iar pesediștii își mazilesc singurul primar de oraș din județ!

 

De ce a trebuit să treacă aproape două luni de la emiterea deciziei devinitive de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la apariția ordinului de revocare din funcție a primarului Gheorghe Românu? Explicații detaliate au fost oferit azi, 11 mai, de prefectul Cristian Gâfu, prin intermediul Biroului de presă al instituției pe care o conduce:

 

„Agenţia Naţională de Integritate a transmis Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin o adresă prin care a comunicat faptul că raportul de evaluare, cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat primarul Românu Gheorghe, a rămas definitiv.

 

De asemenea, ANI a solicitat Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin să declanşeze procedurile disciplinare faţă de primarul Românu Gheorghe, în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, să comunice măsurile dispuse la finalizarea procedurii disciplinare precum şi dacă, după emiterea actului administrativ prin care s-a dispus aplicarea măsurilor disciplinare, persoana sancţionată a formulat contestaţie.

 

Totodată, Instituţia Prefectului-Judeţul Caraş-Severin a solicitat un punct de vedere Ministerului Afacerilor Interne cu privire la emiterea ordinului prefectului privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al oraşului Anina. În răspuns, MAI opinează că se impune emiterea ordinului prefectului de încetare de drept a mandatului de primar faţă de Gheorghe Românu.

 

În vederea aplicării măsurilor disciplinare prevăzute de lege în această situaţie, Instituţia Prefectului-Judeţul Caraş-Severin a solicitat secretarului general al oraşului Anina să comunice referatul despre care se menţionează la art. 160, alin. (8) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

 

Abia după parcurgerea acestei proceduri, așa cum a anunțat astăzi Biroul de presă al Instituției Prefectului Caraș-Severin, prefectul Cristian Gâfu a emis, în data de 10 mai 2021, Ordinul privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin, al domnului Românu Gheorghe, ca urmare a Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1631 din 17.03.2021, definitivă, cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Românu Gheorghe în perioada 20.06.2012-03.07.2014. „Ordinul Prefectului a fost emis în conformitate cu prevederile art. 160 alin (1) lit. b), alin. (3) , alin. (4), alin. (7) şi alin. (9) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ coroborate cu prevederile art. 25 alin. (1), alin. (2) şi alin. (3) precum şi art. 26 alin. (1), lit. h) din Legea nr. 176/2010 şi poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare”, mai precizează Instituția Prefectului.

 

Dacă va ataca Românu în instanță ordinul de revocare din funcție – rămâne de văzut. Cert este că organizarea de alegeri locale parțiale, pentru funcția de primar al orașului Anina, devine tot mai probabilă. Inevitabilă, chiar! Iar Românu are acum interdicție să candideze…

 

Sursă foto: expressdebanat.ro

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available