Administrație
Proiect deblocat după 7 ani! ANAR alocă 23 de milioane de lei pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor din Caraș-Severin

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a obținut finanțarea pentru demararea procedurilor de licitație publică în vederea contractării serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pentru municipiul Caransebeș.
Pentru lucrările din Caransebeș, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a primit, prin credite de angajament pentru ABA Banat, toți banii de care era nevoie, adică 23 milioane de lei. „Aceștia reprezintă 15% din totalul creditelor de angament (150 milioane de lei) care au fost alocați suplimentar, în cadrul rectificării bugetare. În acest fel, se deblochează un proiect care, deși fusese scris în urmă cu 7 ani, nu a fost promovat la ministerul de resort”, a declarat Ervin Molnar, director general al ANAR.
În ultimii ani, zona municipiului Caransebeș a fost expusă constant riscului de inundații, amintesc reprezentanții ABA Banat: „Este vorba în special de inundații de tip flash-flood, cu caracter torențial, care s-au produs atât pe afluenți, cât și pe cursurile râurilor Sebeș și Timiș. Valoarea pagubelor produse de inundațiile care au avut loc în vara acestui an pentru tot județul Caraș-Severin este de aproape 29 milioane de lei”.
Pentru apărarea orașului Caransebeș, vor fi realizate lucrări pe cei doi afluenți principali ai râului Timiș, Zlagna și Potoc. Astfel, pe pârâul Zlagna, se va construi un nod hidrotehnic care va asigura, printr-o conductă, devierea cursului de apă spre râul Sebeș. Pe pârâul Potoc, în zona aeroportului, va fi realizată o acumulare nepermanentă care va atenua undele de viitură ce se vor forma în urma precipitațiilor abundente.
În acest fel, realizarea acestor lucrări va contribui la creșterea gradului de protecție pentru locuitorii orașului Caransebeș. „Finalizarea lucrărilor va reduce semnificativ riscul de inundații din zonă și va permite dezvoltarea armonioasă a orașului, prin reducerea semnificativă a pagubelor de natură socio-economică pe care inundațiile le provoacă în această zonă”, precizează Compartimentul de presă al ABA Banat.
Sursă foto: arhivă resita.ro
- Educație4 săptămâni în urmă
UPDATE. Cum începe școala în Caraș-Severin? 168 de dascăli vaccinați anti-COVID, 5 unități de învățământ în scenariul roșu, 60 pe galben
- Actualitate3 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Educație4 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Caterincă pă bune, rele și lovele4 săptămâni în urmă
Primul vaccin anticovid, inventat de un medic din Caraș-Severin?
- Justiție4 săptămâni în urmă
UPDATE. Directorul Tabugan, prins în ofsaid de Agent Green. Se solicită „intervenția personală a premierului”