Proiect-pilot la Reșița. Iarba, crengile și alte tipuri de deșeuri vegetale vor fi transformate în compost și energie

 

Deșeurile vegetale colectate de pe spațiile verzi din Reșița vor fi utilizate ca agent termic, respectiv ca îngrășământ și pământ fertil la pepinieră, seră și în zonele verzi.

 

Proiectul ce reglementează activitatea de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile (deșeuri vegetale) prin reciclarea și valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare sau digestie anaerobă – metodă prin care componentele organice sunt convertite în biogaz – a fost aprobat săptămâna aceasta, în ședința Consiliului Local Reșița. Totodată, aleșii au mai aprobat și locațiile pentru stocare temporară și procesarea deșeurilor vegetale, aceștia fiind primii pași în vederea realizării unui proiect-pilot pentru transformarea în compost și agent termic a deșeurilor vegetale colectate de pe raza municipiului Reșița.

 

„Hotărârea de Consiliu Local a vizat identificarea unor locații unde să adunăm masa vegetală strânsă din oraș – arbori, crengi, iarbă –, aceasta urmând să aibă două destinații. Prima este transformarea ei în biomasă. O vom toca și vom achiziționa o instalație care să producă energie termică. A doua destinație este crearea de compost, un material pe care putem să-l vindem sau să-l folosim ca îngrășământ pentru sol”, a explicat primarul Ioan Popa.

 

Cele trei locații sunt în Câlnic (Pepinieră), Mociur și Lend (strada Scorușului). În zona Mociur vor fi efectuate lucrările de procesare a deșeurilor vegetale prin tocare cu utilaje specifice, iar materialul rezultat în urma tocării va fi transportat la Câlnic și pe strada Scorușului pentru transformarea în compost și agent termic. „Este o chestiune pe care toate orașele civilizate din Europa o au, o chestiune normală, firească și sper să punem în funcțiune cât mai curând o asemenea instalație de tratare a biomasei”, a precizat edilul Ioan Popa, inițiatorul acestui proiect.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available