Proiectul de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa”, declarat de Guvern ca fiind de importanţă naţională

Guvernul Orban a adoptat, vineri seară, două hotărâri prin care proiectele de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa” şi „Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Ghergheasa – Focşani” au fost declarate ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa” presupune realizarea unei conducte de gaz cu lungimea de 180 km. Este un obiectiv de investiții care se va include în Programul de modernizare dezvoltare pe anul 2020 al SNTGN Transgaz SA Mediaș și va fi finanțat din surse proprii ale societății..

Declararea proiectului ca fiind de importanţă naţională apare în contextul eforturilor constante ale Guvernului pentru realizarea obiectivelor de convergenţă şi apropiere semnificativă de media UE la principalii indicatori ai dezvoltării durabile.

În prezent, în zona de nord a judeţului Mehedinţi precum şi în zona de centru şi sud a judeţului Caraş-Severin nu există conducte de alimentare cu gaze naturale.

„Pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni şi gaze lichefiate. Acelaşi tip de combustibili sunt folosiţi şi pentru încălzirea spaţiilor societăţilor comerciale şi a obiectivelor social culturale existente. Aceşti combustibili creează disconfort, poluează mediul şi contribuie la defrişarea pădurilor. În condiţiile concurenţei cu societăţi similare din spatiul comunitar European, colectivităţile de oameni din mediul rural se confruntă cu probleme sociale şi economice. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico – socială a celor două judeţe.  Această zonă beneficiază de o variată reţea de hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice şi baze de tratament. O evidenţiere a multiplelor ramuri ale turismului din zonele menţionate este reprezentată de turismul balneoclimateric oferit de staţiunea Băile Herculane care deţine un patrimoniu balneo-climateric şi cultural cu istoric bimilenar. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial”, a transmis și ministrul Marcel Vela pe pagina sa de Facebook.

Prin realizarea acestei conducte, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 113 de agenţi economici în judeţul Mehedinţi, precum şi aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul Caraş-Severin.

De asemenea, execuţia acestei conducte de transport va  genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a staţiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori şi valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului şi la bugetele locale.

Primăriile din aceste zone sunt deja asociate în două asociații de dezvoltare intercomunitară, ADI (dacă e să luăm în considerare și Primăria Obreja), care au ca scop declarat tocmai introducerea rețelei de gaze naturale pe arealul comunelor ce compun asociația de dezvoltare intercomunitară.

Nu trebuie pierdute din vedere și alte avantaje aduse de implementarea acestor proiecte, cum ar fi interconectarea rețelelor de gaze de pe teritoriul României, dar și posibila conexiune cu conducta BRUA, ce se poate realiza la Jupa.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite