Protest în fața Prefecturii Caraș-Severin. „Sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri!” [FOTO]

Câteva zeci de reprezentanţi ai Federaţiei sindicale Publisind au protestat, în această dimineață, în faţa Palatului Administrativ din Reșița, împotriva îngheţării salariilor şi a sporurilor, neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi pentru o creştere a salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.

Aproximativ 50 de polițiști, polițiști de frontieră, grefieri, lucrători din administrația publică, asistență socială, mediu și finanțe s-au adunat, în această dimineață, în fața Palatului Administrativ din Reșița, unde își are sediul Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin, pentru a-și exprima nemulțumirea față de măsurile de austeritate impuse de Guvernul condus de Florin Cîțu. „Cîțu când apare, sporul îți dispare”, „Suntem supărați că ne tot furați”, „Nu vă cerem altceva decât să aplicați legea” sunt câteva dintre mesajele pe care protestatarii de la Reșița le-au afișat pe durata mitingului din fața Prefecturii.

„Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie. Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente și care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creșterea insuficientă a salariului minim afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunțe la aceste măsuri și să aplice legea, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României”, transmit sindicaliștii.

Aceștia spun că nu cer majorări salariale, ci doar ca Guvernul să respecte actele normative asumate la nivel de Executiv și aprobate în Parlament. „Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă ne așteptăm rândul încă din 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri! Sporurile sunt înghețate din 2010. Din 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în 2022”, precizează reprezentanții Publisind.

Proteste similare au avut loc astăzi și în fața Guvernului și la prefecturile Iași și Cluj, urmând ca mâine reprezentanții Publisind să protesteze la Palatul Cotroceni și la sediul prefecturilor Alba și Argeș.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite