Reabilitarea termică a Spitalului Județean de Urgență, abia din primăvară. Și doar un proiect din trei, celelalte mai așteaptă!

La mai bine de un an de la semnarea primelor contracte de finanțare din fonduri europene pentru proiectele privind reabilitarea termică a Spitalului Județean de Urgență Reșița, Consiliul Județean a reușit contractarea execuției proiectelor tehnice. Primul care va intra în reparații capitale este Staționarul 2 sau „Spitalul vechi”, cum este cunoscut în Reșița. Lucrările efective ar putea începe cel mai devreme în martie. Cu mai puțin de șase luni înainte de termenul de finalizare prevăzut în proiect!

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Reșița, Waldemar Murgu, lucrările la Staționarul 2 vor începe „în luna martie, aproximativ. Data exactă depinde de licitații, și întotdeauna la licitații pot exista contestații. În acest moment, s-a încheiat licitația pentru proiectul tehnic, s-au început lucrările de proiectare și urmează ca, în martie, firma care va câștiga licitația să se apuce de lucrări. Apoi urmează Staționarul 3 și, abia la final, Staționarul 1”.

Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2018, însă abia la sfârșitul anului trecut a fost găsită o firmă care să execute proiectul tehnic (!), necesar pentru demararea lucrărilor efective. În ultima ședință a Consiliului Județean din 2019, președintele CJ Silviu Hurduzeu a oferit colegilor săi explicații pentru aceste întârzieri majore: „Am făcut de câte trei ori proceduri pentru a oferta serviciile de proiectare. Nu a venit nimeni! Abia a patra oară am reușit să semnăm contractele pentru proiectele tehnice”.

Lucrările ce vor fi executate pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile la Staționarul 2, o clădire veche de aproape o sută de ani care nu a mai fost reabilitată niciodată, sunt cele mai complexe și cele mai costisitoare. Proiectul are o valoare de peste 22 de milioane de lei și prevede izolarea termică a clădirii, schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan, montarea unor pompe de căldură și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire precum și montarea unei instalații de panouri solare termice pentru apă caldă menajeră. De asemenea, vor fi montate corpurilor de iluminat LED, cu durată mare de viață și consum redus și panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parțială a consumului electric.

Proiectele pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a celorlalte două staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița au o valoare totală de aproape 29 de milioane de lei. Toate aceste proiecte se derulează prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și ar trebui finalizate până în august 2020.

Sursă foto: expressdebanat.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite