Reîntoarcerea zimbrilor în Carpați. În Munții Țarcu trăiește cea mai mare populație de zimbri liberi din România

 

Proiectul de reintroducere a zimbrului în Munții Țarcu pe care WWF România și Rewilding Europe l-au derulat în ultimii ani în zona Armeniș a ajuns la final cu rezultate surprinzătoare. După aproape 200 de ani de la dispariția sa, cel mai mare mamifer terestru din Europa a revenit în Carpați și, în prezent, Măgura Zimbrilor este singurul loc din țară cu o populație de peste 100 de zimbri în sălbăticie și peste 48 de pui născuți în libertate.

 

Relocarea în zona Armeniș a unor zimbri proveniți din rezervații și centre de reproducere din Europa, în încercarea de a-i resălbătici și de a forma, din nou, o populație de zimbri liberi, după aproape două secole de la dispariția acestui mamifer din sud-vestul României, a început în mai 2014. După un și jumătate, în ianuarie 2016, WWF România și Rewilding Europe au demarat și un proiect cu finanțare europeană în acest sens – „LIFE Re-Bison: Acțiuni urgente pentru refacerea populației de zimbri din România”, ajuns, acum, la final.

 

„Rezultatele proiectului de șase ani sunt surprinzătoare și ating aspecte legate de coexistanța cu comunitatea locală, monitorizare inovativă, procesul de selecție și transport a zimbrilor, educația tinerei generații și ecoturism bazat pe revenirea speciei”, a declarat directorul WWF România, Orieta Hulea.

 

Concret, în perioada 2016-2021, au fost efectuate 14 transporturi de zimbri în Carpații Meridionali, în zona de resălbăticire de la Armeniș, aproximativ 48 de pui s-au născut aici și, acum, peste o sută de zimbri trăiesc în libertate în Munții Țarcu, pe un areal de peste 10.000 de hectare.

 

„În cadrul proiectului, au fost înființate două zone de reintroducere în sălbăticie a zimbrilor, în Armeniș și Poieni, a fost construit un observator al naturii și au fost restaurate două sălașe montane și două cabane pentru rangeri. În Carpații Meridionali sunt patru rangeri care se ocupă de monitorizarea zimbrilor. În tot acest timp, zimbrii au fost observați direct de peste două sute de ori, iar urme și alte semne ale prezenței lor au fost înregistrate de peste 750 de ori. De asemenea, au fost instalate 20 de camere capcană pentru a surprinde prin imagini și filme starea de sănătate și comportamentul zimbrilor și al altor specii”, explică specialiștii WWF România.

 

De asemenea, în jurul acestui demers de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie s-a dezvoltat și partea de ecoturism în zona Armeniș. „Alături de comunitatea locală am dat startul unui program de dezvoltare a serviciilor și produselor de ecoturism asociate cu revenirea zimbrilor. Avem, acum, gospodari dornici să ofere turiștilor transport, cazare, bunătăți cultivate și gătite tradițional, dar și ghizi specializați care pornesc pe urmele zimbrilor liberi”, precizează reprezentanții WWF România.

 

În paralel cu activitatea de monitorizare a zimbrilor din Țarcu, care va continua și în perioada următoare, WWF România lucrează, deja, la proiecte ce vizează reintroducerea acestui mamifer și în alte zone sălbatice din Banatul Montan: Domogled, Retezat sau Semenic.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available