Relaxarea dinaintea valului doi al pandemiei

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat ieri, 2 mai, că se aşteaptă ca în lunile octombrie-decembrie să fie un al doilea val al pandemiei de coronavirus. Cât despre relaxarea măsurilor restrictive, data de 15 mai este una cam prea optimistă.

„Aşteptăm pentru octombrie-decembrie un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem acest val. Suntem în trei zile care altădată erau o minivacanţă, suntem după două luni în care toată lumea percepe o zi frumoasă ca o răbdare pusă la încercare, dar trebuie să înţeleagă că răbdarea fiecăruia dintre ei este tocmai pentru ei. Un moment al Sărbătorilor Pascale gestionat bine, un moment al perioadei 1-3 mai gestionat bine va însemna şi o speranţă la relaxare şi o speranţă la celelalte valuri de mult mai mică amploare”, a spus ministrul Sănătăţii.

Relaxarea? E prematur de anticipat

Acesta a subliniat că suntem încă pe panta ascendentă a curbei şi că, deocamdată, nu ne putem gândi la relaxare.

„Nu mă gândesc la relaxare. Putem spera la relaxare până la data de 15 mai. Suntem pe panta ascendentă a curbei, avem încă cazuri noi, avem încă focare noi, avem decese, persoane în terapie intensivă, persoane pe ventilator, pe suport cardiovascular. Mă repet, izolare voluntară, distanţare socială. Va veni şi momentul când veţi vedea momentul de scădere continuă a numărului de cazuri, a cazurilor din Terapie Intensivă, de scădere a prezenţei la UPU, atunci putem vorbi şi de o relaxare”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Întrebat fiind despre românii care ar putea veni în ţară după data de 15 mai, ministrul Sănătăţii a răspuns că aceştia vor intra, ca şi până acum, în carantină.

Personalul medical trebuie să rămână valid

După ce a evaluat la faţa locului spitalele din Iaşi, Nelu Tătaru a spus că va mai face astfel de controale în perioada următoare şi la alte unităţi medicale din ţară, „până această pandemie se va termina ca prim episod” pentru a „bloca din timp recrudescenţa unor focare”.

„Suntem într-un scenariu patru. Suntem la peste 12.000 de pacienţi infectaţi COVID, suntem în momentul în care avem focare în personalul medical, suntem în momentul în care avem focare la persoane instituţionalizate şi la cei care îngrijesc aceste persoane. Mă repet, suntem la momentul în care trebuie să avem precauţie, iar faptul că avem echipamente, medicamente, avem materiale sanitare nu trebuie să ducă la o relaxare în care putem greşi. Rămâne de bază un personal medical care trebuie să rămână valid, acest personal trebuie să acorde asistenţa medicală pentru pacienţii COVID, dar şi non-COVID”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a arătat că în prezent în toată ţara sunt peste 1.300 de cadre medicale infectate, cele mai multe fiind la Suceava. „Rămân căminele de bătrâni din judeţul Suceava, avem cămine de bătrâni şi în judeţul Hunedoara, dar nu doar căminele de bătrâni. Sunt şi căminele în care sunt persoane cu afecţiuni neuropsihice, care sunt de toate vârstele. Gândiţi-vă că acum două săptămâni ne bucuram că avem 120 de cazuri noi luni, marţi am avut 306 cazuri noi din care 301 erau din căminul de la Sasca. Sunt în continuare focare în desfăşurare. Sunt în continuare focare care trebuie gestionate. Nu putem să le gestionăm decât dacă avem un personal medical valid şi o Direcţie de Sănătate Publică capabilă şi aptă să facă anchete epidemiologice complete”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Sursa: Agerpres.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite