„Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi”

Astăzi, 15 iunie, intră în vigoare un nou set de măsuri de relaxare, însă regulile privind distanțarea și purtarea măștii în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor trebuie respectate în continuare, avertizează medicul Virgil Musta. Acesta face un apel public la responsabilitate, pentru a evita revenirea la restricțiile din lunile trecute.

„15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare. (…) Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar «cu cap», pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni. Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare”, a scris medicul Virgil Musta pe City Doctors – comunitate pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: COVID-19. 320 de cazuri noi la nivel național, ZERO în Caraș-Severin

Potrivit cunoscutului medic de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, creșterea numărului de cazuri înregistrată în ultimile zile la nivel național era de așteptat, însă „nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus, pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate prin măsuri speciale locale sau sectoriale”. Sfaturile medicului sunt dublate și de un avertisment: „Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia, dar și mai recent în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure”.

Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!

Medicul Virgil Musta subliniază și faptul că în țara noastră s-a reușit ținerea sub control a evoluției pandemiei, însă datele problemei se pot schimba în orice moment. „Faptul că s-a reușit evitarea unei catastrofe nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie-aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale. Pentru că am avut «norocul» unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situația acelor țări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc. Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat și de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea”, a punctat medicul timișorean.

 

Sursă foto: nytimes.com

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite