Remdesivir, numai dacă arde! DSP: Spitalele din județ nu au nicio doză! SJUR: În farmacia spitalului sunt 25 de doze!

Practic, pe perioada pandemiei, spitalele COVID din județ (SJU Reșița și SMU Caransebeș) mai mult nu au avut decât au putut spune că au pe stoc medicamentul Remdesivir, unul dintre cele mai cunoscute tratamente pentru bolnavii infectați cu coronavirus.

Remdesivir sau Veklury, cum e denumirea comercială, săptămâna trecută cele două spitale nu mai aveau. Ministerul Sănătății va trimite 18.000 de doze în țară, în urma negocierilor cu Comisia Europeană. Între timp va încerca să rezolve, la solicitări punctuale, urgențele. 18.000 de doze au fost achiziționate de la Comisia Europeană cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului. Ministerul Sănătății va rezolva urgențe solicitate exact unde a transmis această instituție către DSP și spitale. Cele două spitale din Caraș-Severin au fost informate prin adrese unde exact la Minister să solicite. SJUR mai avea 24 de doze săptămâna trecută, dar s-au epuizat, și Caransebesul – 12”, ne-a transmis Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

În traducere, cele două spitale nu au acest medicament, după ce nici în urmă cu două săptămâni acesta nu era în farmaciile celor două spitale, așa cum resita.ro a scris. Peste 1000 de doze erau necesare spitalelor în urmă cu două săptămâni, dar, cum numărul celor infectați crește galopant, probabil că și necesarul de doze este în permanentă creștere.

Încă un spital COVID în județ! La Oravița sau la Oțelu Roșu?

Pe de altă parte, astăzi, premierul Ludovic Orban a anunțat că, în fiecare județ, vor fi desemnate două spitale suport COVID-19. Potrivit prefectului Cristian Gâfu, președintele Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, acest al doilea spital desemnat ar trebui să fie spitalul cu cel mai mic grad de ocupare din județ. Situație care ar indica pentru desemnare Spitalul din Oțelu Roșu. Doar că zona respectivă (toată Valea Bistrei, Timișului și Cernei) ar rămâne fără spital pentru bolnavii noncovid și nici Secția ATI nu este extrem de dezvoltată. O altă posibilitate ar duce spre Spitalul Orășenesc din Oravița, care are și secție de terapie intensivă și secție de boli infecțioase, iar bolnavii de aici ar putea fi preluați de către spitalele din Reșița și Moldova Nouă. Asta, însă, ar presupune încă un spital care să aibă nevoie de doze de Remdesivir, pentru tratamentul celor infectați cu coronavirus.

Cât privește care va fi al doilea spital suport desemnat pentru Caraș-Severin, CJSU se va întâlni mâine și, cel mai probabil, va decide pentru una dintre cele două unități spitalicești amintite mai sus…

Și totuși, la Reșița ar mai fi ceva Remdesivir…

Referitor la Remdesivir, declarațiile celor de la DSP nu se prea potrivesc cu ce am aflat de la spitalul din Reșița. Contactată, Roxana Bălan, purtătorul de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență, spune că unitatea are 25 de doze de Remdesivir în farmacia spitalului și că, deși au mai fost sincope, acestea nu au durat mai mult de două săptămâni, Ministerul Sănătății trimițând, de fiecare dată, dozele solicitate. De asemenea, Roxana Bălan spune că la celelalte medicamente din schemele de tratament pentru pacienții cu COVID-19, Kaletra și Plaquenil, acestea nu au lipsit nici măcar o zi din farmacia spitalului.

CITEȘTE ȘI: COVID-19 în Caraş-Severin. Incidența pe județ: 2,91‰. Sfârşit de săptămână cu 125 de cazuri noi şi 5 decese

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite