Reșița, într-o continuă schimbare. Grădinițe reinventate de Primăria municipiului!

Primăria Reșița continuă investițiile și în infrastructura preșcolară din oraș. După mai bine de 10 ani în care au fost abandonate, lucrările la viitoarea grădiniță-fanion de pe Strada Sportului avansează în ritm alert, astăzi fiind montată placa superioară (acoperișul). Tot azi, 7 mai, a fost semnat încă un contract de finanţare europeană. De astă dată, pentru reabilitarea și extinderea Grădiniței „Palatul Fermecat”.

„Aventura” construirii celei mai mari grădinițe din Reșița se apropie de final

„Astăzi a fost montată placa superioară (acoperișul) la ceea ce urmează a fi cea mai mare unitate de învățământ preșcolar din Reșița – grădiniță cu program normal, prelungit și creșă de pe Strada Sportului. Vorbim despre un obiectiv demarat în urmă cu 13 ani, a cărui realizare s-a blocat din lipsa resurselor financiare. Am reușit să deblocăm această investiție și preconizăm că, pe parcursul anului 2021, aceasta va fi finalizată”, a anunțat, astăzi, primarul Ioan Popa.

Proiectul a fost inițiat în 2007, administrația locală de la acea dată intenționând ca în noul imobil, care ar fi trebui să fie ridicat în doar câțiva ani, să mute Grădinița PP7 din Moroasa, pentru a nu mai plăti chirie pentru clădirea aflată în proprietatea UCMR.

Lucrările s-au împotmolit, însă, chiar de la început, dar nu înainte de a fi cheltuite aproximativ 3 milioane de lei, pentru fundația viitoarei grădințe și pentru ridicarea unor ziduri. În 2008, șantierul a intrat în conservare din cauza lipsei finanțării. Lucrările au fost reluate abia 10 ani mai târziu, când primarul Ioan Popa a reușit să deblocheze investiția, care acum se derulează prin Ministerul Dezvoltării, fiind finanțată prin PNDL.

Valoarea lucrărilor este de aproape 12,4 milioane de lei, din care 10,1 milioane de lei de la bugetul de stat, iar restul, finanțare din bugetul local.

Peste 6 milioane de lei pentru „Palatul Fermecat”

Tot astăzi, la Reșița a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea Grădiniței cu Program Prelungit „Palatul Fermecat”, situată în centrul Reșiței, pe Strada Oțelului.

În următorii 2 ani, aici vor fi executate lucrări ample ce vizează atât eficientizarea energetică a înregului imobil, cât și extinderea, modernizarea și echiparea acestuia.

„Sunt prevăzute izolarea termică a fațadei clădirii și a plăcii peste subsol, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, lucrări de recompartimentare interioară, modernizarea instalațiilor sanitare și electrice, înlocuirea canalizării menajere, amplasarea de panouri solare pentru producerea apei calde de consum, creșterea capacității grădiniței prin supraetajarea construcției şi crearea de facilitați pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, prin proiect, grădiniţa va fi dotată cu mobilier și toate echipamentele necesare activităților specifice programului prelungit (săli de grupa, bucătărie, spălătorie, birouri, cabinet medical)”, informează ADR Vest.

Valoarea totală a proiectului derulat prin ADR Vest este de peste 6,4 milioane de lei, din care 4,8 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite