Reșița nu (mai) e oraș de asistați social. Numărul beneficiarilor, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani!

Doar 80 de familii din Reșița primesc, la această dată, ajutor social de la stat sub forma venitului minim garantat, în cuantum lunar total de aproximativ 20.000 de lei. În urmă cu doi ani, numărul familiilor beneficiare ajungea la 149, iar suma plătită era dublă. În schimbul acestor bani, beneficiarii ar trebui să presteze muncă în folosul comunității, însă cei mai mulți nu sunt apți să o facă.

Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință, planul de acțiuni și lucrări în interes local pe care le vor presta anul acesta beneficiarii de ajutor social: curățenie stradală, întreținere și curățenie în cartierele aparținătoare, la Zoo sau la instituțiile publice și societățile comerciale din subordinea Consiliului Local.

Cele 80 de familii care beneficiază de ajutor social în luna februarie au, în total, 199 de membri, însă doar 10 la sută dintre aceștia sunt apți de muncă. 115 sunt minori, 30 au peste vârsta legală de pensionare, alți 30 au în îngrijire copii sub 7 ani, iar cinci au acte medicale care atestă că sunt în incapacitate de muncă fizică sau psihică. Drept urmare, doar 20 de persoane au putut fi repartizate la muncă: 18 persoane la Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului, o persoană la curățenie în cartierul Secu și una la curățenie la școala din Dealul Crucii.

Fondurile necesare pentru plata ajutorului social sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Cuantumul ajutorului social acordat în ultimul an la Reșița a fost de aproape 220.000 de lei, iar la nivelul întregului județ, de aproximativ 6 milioane de lei. Cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat sunt la Oravița și Moldova Nouă, peste o sută în fiecare localitate, în timp ce la Brebu Nou și Văliug nu este niciunul.

Explicație foto: Beneficiari de ajutor social, puși de edilii Reșiței să participe la o acțiune de igienizare a malurilor Bârzavei, în februarie 2018.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite