„Reșița, oraș ce contează tot mai mult în geografia artei contemporane”. Flora Răducan, Constantin Răducan și Bogdan Nueleanu expun la Muzeul Banatului Montan

 

Muzeul Banatului Montan din Reșița va găzdui, astăzi, 1 martie, vernisajul expoziției „3 Flora Răducan, Constantin Răducan, Bogdan Nueleanu”.

 

Publicul iubitor de pictură și sculptură este așteptat astăzi, de la ora 17.00, în sala I. Stendl a Muzeului Banatului Montan din Reșița la o expoziție inedită ce va reuni lucrări ale pictorilor Flora Răducan și Constantin Răducan și ale sculptorului Bogdan Nueleanu.

 

Flora Răducan, născută la Lugoj, a absolvit, în 1999, Facultatea de Artă și Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, are un master în pictură, absolvit în 2006 la București. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2001. Are la activ zeci de expoziţii personale şi de grup, la Lugoj, Timişoara, Bucureşti, Târgu Mureş, Dej dar și Reșița precum şi în străinătate: Grecia, Germania, Polonia, Canada, Ungaria și Franţa. Constantin Răducan, născut la Lugoj, absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu”, București, promoția 1982, membru al UAP  din 1980. A susținut expoziții personale în Ungaria, Germania sau Grecia, dar și în țară, la București, Timișoara, Tg. Mureș sau Satu Mare. Bogdan Nueleanu, născut la Săulești, jud. Gorj, a absolvit studiile universitare și la Timișoara, la Universitatea de Artă și Design, secția sculptură, membru al UAP începând cu anul 2012. A participat la peste 50 de expoziții de grup și personale, workshopuri și simpozioane atât în țară cât și în străinătate.

 

„Flora Răducan și Constantin Răducan au mai expus împreună, iar lucrărilor lor rezonează și intră în dialog fiindcă au mai multe puncte de contact decât contrapuncte. Apoi, ei fac, indirect, și un pariu de natură antropologică în clipa în care sunt pe aceleași simeze, fiindcă e imposibil să nu vrei să vezi și relația dintre fiică și tată, dincolo de cea dintre pictoriță și pictor, unde fiecare vine cu abordarea și profilul propriu. Eu, cel puțin, am fost interesat, de câte ori au avut o expoziție comună, să caut transferurile ce există de la unul la celălalt, să găsesc ecourile ce-și află răspunsul pe pânze, să intuiesc linii de legătură, echivalențe, diferențe. Ei bine, când în acest joc intră încă un artist, riscul crește o dată cu miza. Mai ales că Bogdan Nueleanu e sculptor și încă unul care lucrează cu un material rece, oțelul. Va dinamita sau, dimpotrivă, va suda – cum bine știe să o facă – acest trio?”, se întreabă poetul Robert Șerban, cel care va prezenta expoziția de la Muzeul Banatului Montan. Iar răspunsul, spune tot el, „e chiar în expoziția de la Reșița, oraș ce contează tot mai mult în geografia artei contemporane, o expoziție nu de conjunctură, ci cu un proiect generos, în care prietenia, admirația reciprocă și interesul pentru expresivitatea vizuală se contopesc și lucrează cu folos”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available