Proiectul „Reșița, oraș educat și tolerant” are finanțare

 

Grupul de Acțiune Locală Reșița face posibilă o nouă finanțare, în valoare de 1.416.318,34 lei, din care fonduri nerambursabile 1.394.334,60 lei și contribuție proprie 21.983,73 lei, prin proiectul „Reșița, oraș educat și tolerant” depus în cadrul apelului de fișe de proiecte POCU/GAL REŞIŢA/2021/5/5/Educație și cultură.

 

Beneficiarii, Asociația Nevo Parudimos în parteneriat cu Banat Media SRL și Colegiul Național Traian Lalescu, și-au propus să dezvolte o serie de activități axate pe educație și cultură, la care să antreneze populația marginalizată din zonele Mociur, Dealu Crucii, Moara Juracek, Traian Lalescu și Colonia Baraj din Reșița.

 

În acest scop se vor dezvolta o serie de activități educaționale, școlare și extrașcolare prin care se vizează creșterea calității procesului educațional, îmbunătățirea gradului de participare al copiilor la învățământ și subvenții acordate elevilor (trusou de haine). De asemenea, se are în vedere acordarea de hrană pentru beneficiarii programului „Școală după școală” și activități de consiliere pentru copii și părinți.

 

Proiectul mai dezvoltă activități de voluntariat, prin care se urmărește creșterea coeziunii între membrii comunităților marginalizate și populația din afara acestora, creșterea interesului cetățenilor pentru probleme legate de protecția mediului și promovarea voluntariatului în vederea efectuării activităților de ecologizare a orașului Reșița. Totodată, prin activități de informare, se urmărește combaterea discriminării și menținerea unui climat de toleranță. În acest sens se vor derula o serie de activități, precum:

  • campanii de informare cu tema „Noi suntem Reșița”, cu rolul de a arăta diversitatea orașului nostru;
  • un concurs cu premii pe tema „Orașul meu intercultural”, care va pune accent pe aspecte legate de toleranță, voluntariat, participare și implicare;
  • o serie de filme cu tema „Cunoaște înainte să judeci”, care vor prezenta informații despre fiecare etnie din orașul Reșița și portrete cu membrii marcanți ai acestor comunități.

 

Proiectul are în vedere reducerea numărului de persoane, din comunitățile marginalizate, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC (Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității). Obiectivele specifice ale proiectului vizează creșterea accesului și participării la educație a 200 de copii, îmbunătățirea calității procesului educațional în cele trei școli și trei grădinițe unde studiază copii din aceste cartiere, dezvoltarea unui set de trei activități extrașcolare menite să crească atracția pentru școală și grădiniță a elevilor, creșterea gradului de informare al părinților celor 200 de elevi implicați în proiect, creșterea gradului de toleranță față de grupurile dezavantajate, creșterea gradului de implicare în activități de voluntariat, în special a celor din zonele marginalizate.

 

Cu acest ultim proiect, GAL Reșița reușește să contribuie la semnarea unor contracte de finanțare în valoare totală de  7 milioane euro, finanțare FEDR (Fondul european de dezvoltare regională) și FSE (Fondul social european), alocată pentru implementarea Strategiei de Restructurare a Zonelor Urbane Marginalizate. Strategia a fost elaborată de Grupul de Acțiune Locală Reșița pe baza principiilor mecanismului Dezvoltării Locale aflate în Responsabilitatea Comunității (DLRC).

 

Urmează implementarea acestor proiecte și, evident, monitorizarea fiecărei etape de implementare astfel încât activitățile din cadrul proiectului să fie finalizate în termenul limită, 31.12.2023.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available