Deși a reușit să se impună ca un festival internațional de poezie, „La porțile poeziei” nu a reușit să se impună și în lupta cu pandemia de coronavirus, ultimele ediții fiind suspendate din cauza acesteia. Dar, în acest an, festivalul va fi reluat în format fizic, Reșița urmând să-și deschidă, din nou, porțile poeziei. La „Interviurile resita.ro”, directorul festivalului, Liubița Raichici, și președintele Fundației Activity, Nadia Potoceanu, povestesc despre acest important festival internațional din „orașul cu poeți”.
Liubița Raichici, directorul festivalului, a fost laureată recent de „Orfeu pe Dunăre”, o instituție culturală din Serbia, cu un premiu de excepție: sculptura „Ea”. Poeta a scris, pe contul său de facebook: „Se numește «ORFEU PE DUNĂRE», acordat de un prestigios juriu, și-n motivarea căruia scrie: «Juriul a hotărât ca Sculptura <Ea>, drept recunoaștere a unei opere literare complexe, pentru succes profesional, creativitate și demnitate feminină, să fie acordată LIUBIȚEI RAICHICI.»
Pentru această mare onoare și pentru această neașteptată bucurie MULȚUMESC!”.
Potrivit colegilor de la Radio Reșița, cei care au făcut biografia poetei, Liubița Raichici, fost director al Direcției de Cultură a județului Caraș-Severin, „s-a născut în Moldova-Nouă, Caraş-Severin. A absolvit Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura rusă, limba şi literatura română, în anul 1985. A făcut studii postuniversitare, la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, specializare Antropologie şi lingvistică, domeniul slavo-român, 2005; Studii doctorale cu tema «Vasko Popa în literature română» (prof. univ. dr. Cornel Ungureanu) la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Istorie, Teologie şi Litere, 2005-2008; Doctor în filologie din anul 2008.
Deţine Meritul cultural în rang de Cavaler, cat. I-a, pentru literatură, acordat de Preşedinţia României şi Ministerul Culturii, 2004; Zlatna značka Kulturno-provetne zajednice Srbije, Insigna de aur a Uniunii Cultural Educative a Serbiei, acordată de Ministerul Diasporei a Republicii Serbia şi Uniunea Cultural Educativă a Serbiei, 2007; Crucea «Episcop Elie Miron Cristea», pentru mireni, Episcopia Caransebeşului, Patriarhia Română; Crucea «Sfântu Gheorghe», cat.II, pentru mireni, Episcopia Nikşici, Patriarhia Sârbă, Montenegru.
Din anul 2010 şi până în 2021 a fost director executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Caraş-Severin.
Din anul 2011 a fost iniţiatorul, organizatorul şi directorul FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE POEZIE, PORŢILE POEZIEI”.
Liubița Raichici este primul român a cărui teză de doctorat se găseşte în Biblioteca Congresului American, care deţine una dintre cele mai rare cărţi, Biblia lui Gutenberg (the Gutenberg Bible), una din cele 42 rămase în întreaga lume, peste 1 milion de ediții ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4,8 milioane de hărți, 2,7 milioane de înregistrări, peste 13,7 milioane de poze și imagini, inclusiv desene arhitecturale și piese de artă, Betts Stradivarius și Cassavetti Stradivarius. Tot aici, au loc concerte de muzică clasică şi excursii pentru toţi doritorii ce vin să se delecteze din astfel de frumuseţi!
A publicat 33 volume de versuri, în limbile sârbă, română şi bilingve, a tradus proză şi poezie din sârbă în română şi viceversă, traduce tematică diversă în cadrul proiectelor transfrontaliere România-Serbia din fonduri europene, etc. Opera sa literară este tradusă în mai multe limbi de circulaţie europeană.
Astăzi, de la ora 20, la „Interviurile reșița.ro” puteți urmări un amplu interviu cu Liubița Raichici și Nadia Potoceanu.