Reșița trece pe transport public exclusiv verde. Cel mai târziu la începutul anului viitor, reșițenii vor călători cu autobuze electrice

 

La sediul Primăriei Reșița a fost semnat, astăzi, 11 aprilie, contractul în baza căruia, până la sfârșitul acestui an, compania BMC TRUCK & BUS S.A. va livra cele zece autobuze electrice achiziționate de municipalitate prin Programul Operațional Regional.

 

În viitorul apropiat, întreaga flotă de autobuze a operatorului public de transport local din Reșița, vechi și poluante, va fi înlocuită cu mijloace de transport electrice, moderne și prietenoase cu mediul – tramvaie și autobuze electrice. Primele zece autobuze electrice vor ajunge în oraș până cel târziu în decembrie 2023. Acestea vor fi livrate de compania BMC TRUCK & BUS S.A., cea care a câștigat licitația organizată de Primăria Reșița. Contractul de furnizare a fost semnat astăzi, de către edilul Ioan Popa și directorul de dezvoltare al companiei, Kenan Kiliç.

 

„Suntem pe piața din România de peste 20 de ani și am dus la bun sfârșit mii de contracte de achiziții publice până acum și n-am avut nicio problemă. Suntem bucuroși că am câștigat și această licitație pentru municipiul Reșița. Vom aduce autobuzele cu siguranță până la sfârșitul anului, nu este nicio problemă în acest sens. O să livrăm anul acesta peste 450 de autobuze electrice în România, în peste 30 de orașe, printre care și Reșița”, a declarat Kenan Kiliç.

 

Autobuzele care vor ajunge la Reșița vor avea lungimea de 12 metri, putere a motorului de 180 de kW, autonomie de 374 de kilometri și o capacitate de transport de 83 de persoane, din care 32 pe scaune fixe + un pasager scaun rulant și 50 de locuri pasageri în picioare și vor avea o garanție de opt ani sau 800.000 de kilometri.

 

 

„Această achiziție face parte din faza 3 a proiectului tramvai. Contractul cuprinde partea de autobuze și partea de e-ticketing pentru transportul public din municipiu. Valoarea contractului este de 24.700.000 de lei, fără TVA. Prin acest contract înființăm partea de e-ticketing împreună cu validatoarele, atât pentru autobuze, cât și pentru tramvaie, într-un sistem unitar și sunt cuprinse și șase totemuri de unde cetățenii vor putea achiziționa bilete de transport public și care, ulterior, se vor putea adapta și pentru alte facilități. Avem nădejdea că vom putea recepționa aceste autobuze până la finalul anului, astfel încât să putem să avem partea de transport public complet nouă”, a explicat directorul Direcției de Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reșița, Grațian Dobre.

 

Practic, odată ce vor fi livrate, autobuzele vor fi imediat introduse pe traseu, urmând să înlocuiască în totalitate actualele mijloace de transport. „Colegii noștri de la TUR «gâfâie» destul de greu cu autobuzele pe care le-am luat în 2016, second-hand din Olanda și din Germania, și va veni ca o gură de oxigen pentru ei achiziția aceasta de autobuze noi și de tramvaie”, a declarat primarul Ioan Popa. Edilul a precizat că traseele pe care vor circula autobuzele electrice vor fi preponderent cele care nu sunt asigurate de tramvai – Moroasa, Stavila, Calea Timișoarei, Mociur.

 

 

Pe lângă autobuzele pentru care a fost semnat contractul astăzi, Primăria Reșița mai are asigurată o finanțare prin PNRR pentru alte 14 autobuze electrice, în parteneriat cu Primăria Văliug – zece autobuze pentru Reșița și patru pentru legătura cu Văliugul. „Noi la ora aceasta lucrăm cu circa 18 autobuze în oraș, cele albastre, lungi și încă două tipuri și vom ajunge la 20 de autobuze electrice și 13 tramvaie. Vom reuși să facem un transport extrem de eficient. În momentul în care ai un transport care îți garantează că la interval de zece minute îți vine o mașină în stație, cred că decizia de a utiliza transportul public va fi mult mai ușor de luat pentru reșițeni în general și pentru cei care au mașini individuale, în special”, a explicat edilul Reșiței.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite