Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, a semnat astăzi contractul de proiectare pentru trei obiective majore de regenerare urbană: promenadă și piste de biciclete pe malul drept al Bârzavei; opt pasarele pietonale din metal și reconversia funicularului de calcar într-un spațiu de belvedere, cu acces pietonal și facilități de agrement.
Catalogat de mulți drept un „scenariu SF”, proiectul inițiat de primarul Ioan Popa în urmă cu câțiva ani, prin care funicularul de calcar din centrul Reșiței va fi transformat dintr-un obiectiv industrial abandonat și degradat într-un spațiu de agrement ultramodern, începe să se concretizeze. Astăzi a fost semnat contractul de proiectare pentru „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din municipiul Reșița”, contract ce include realizarea Studiului de fezabilitate prin care se integrează documentațiile actualizate pentru funicular și promenadă, în vederea conturării unui traseu integrat pe baza acestora, precum și elaborarea Proiectului Tehnic de Execuţie.
Proiectul prevede realizarea de piste de biciclete cu o lungime de 4,6 km între Govândari și Centrul Civic și amenajare peisagistică şi amplasarea de mobilier urban pe malul drept al Bârzavei; racordarea acestei piste și a promenadei cu restul orașului prin realizarea a opt pasarele pietonale peste Bârzava; reconversia funicularului prin transformarea lui într-un spațiu pietonal și velo cu facilități de agrement, precum și racordarea traseelor pietonale și pentru biciclete din Govândari cu funicularul.
„Este un proiect de suflet, un proiect care sună pompos, dar în spatele acestei titulaturi se află de fapt și o chestiune matematică, pragmatică, reală, consistentă. Pleacă de la funicularul nostru, de la acest pod metalic de peste 500 de metri lungime, care unește două dealuri, Dealul Golului de Dealul Crucii, și zona Mociur, și care traversează centrul orașului. Se dorește ca, printr-o mobilitate alternativă, oamenii să poată ajunge pe jos, pe biciclete, pe trotinete, cu alte mijloace de locomoție decât mașinile personale, din Poiana Golului, accesând funicularul, cu o splitare, într-o primă variantă, spre Crucea lui Herglotz, cu o vizită la monument și a zonei industriale vechi a orașului Reșița, sau să coboare pe malul drept al Bârzavei, în zona Mociur unde avem acea dezvoltare planificată cu mall, cu aqualand, cu zone rezidențiale și de birouri, și să curgă prin bucla Bârzavei până în Govândari, tot pe malul Bârzavei, până la Kaufland”, a declarat primarul Ioan Popa înaintea semnării contractului de proiectare.
În ceea ce privește podurile metalice, edilul a precizat că „vor fi opt elemente individuale, fiecare cu personalitatea lui. Există niște preschițe, acum vedem cum le agregăm. Eu cred că ele se vor constitui în niște monumente de artă la nivelul râului Bârzava și vor putea fi percepute ziua-noaptea de pe ambele maluri ale râului. Poate vom avea și un pod al iubirii… Nu poate fi decât distractiv ce urmează”. Au fost stabilite, deja, și locurile în care acestea vor fi amenajate: „Unul, primul din amonte, va veni din zona scărilor de la Fluturelu pe aleea pietonală care coboară pe lângă Mate-Fizică (Colegiul Național „Traian Lalescu”, n.r.) și se va prelungi cu un pod care înțeapă zona complexului comercial Kaufland-Lidl-Altex. Va urma o succesiune de poduri, unul va fi în zona terenului de atletism, iar ultimul – în zona Kaufland-Govândari. De la Intim în jos vor fi trei poduri, iar în Lunca Pomostului, tot trei”, a explicat Ioan Popa.
Partenerii Primăriei Reșița în acest proiect ambițios, estimat la circa 20.000.000 de euro, sunt Oana Stănescu Studio, Werner Sobek A.G și D Proiect din Timișoara – asocierea de trei firme care a câștigat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Potrivit datelor furnizate de Primăria Reșița, Oana Stănescu Studio este firma reșițencei Oana Stănescu, un arhitect cu o experiență de peste 15 ani stabilit în New York, care s-a remarcat la nivel internațional printr-o serie de proiecte inedite, cum ar fi +POOL, o piscină plutitoare care filtrează apa – un proiect implementat la New York pe care Oana Stănescu l-a gestionat de la concept, la faza de licitație și detaliere sau MOMA – proiect finalist în cadrul programului Young Arhitects al Muzeului de Arta Modernă din New York. Werner Sobek A.G. este o firmă germană cu experiență în proiectare, în administrarea și monitorizarea proiectelor, consultanță, elaborarea de expertize și activități de inginerie de control, în domeniul construcțiilor, precum și design de produs în domeniul construcțiilor. În cadrul Expoziției Mondiale 2017 Astana Kazahstan, societatea Werner Sobek Stuttgart AG a acoperit serviciile de inginerie structurală, structura generală și clădirile fiind proiectate utilizând principiile unui design sustenabil din punct de vedere ecologic, economic și social, iar în cadrul proiectului feroviar Stuttgart – Ulm, a fost planificator de structură de suport și de fațade pentru stația de metrou S21.
„Împreună cu asociații noștri, firma de top cu sediul în Berlin, Werner Sobek, și Oana Stănescu de la New York, colega noastră care profesează la Universitatea Harvard, suntem o echipă complexă, formată din 30-40 de specialiști, care își propune să aibă o abordare a proiectului foarte diferită față de ce s-a întâmplat și se întâmplă la ora actuală în România. Mizăm foarte mult, de asemenea, pe suportul comunității locale, pentru că e genul de proiect care se va naște dintr-un dialog cu oamenii, cu reșițenii. Chiar vom avea nevoie anul viitor de un dialog permanent, vrem să fim parteneri cu comunitatea locală”, a declarat arhitectul Bogdan Demetrescu, reprezentantul D Proiect, prezent astăzi la Primăria Reșița pentru a semna contractul de proiectare.
După finalizarea proiectului tehnic, proiectul „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din municipiul Reșița” va fi depus spre finanțare din fondurile structurale disponibile în ciclul financiar 2021-2027. Directorul Direcției de Dezvoltare Locală şi Instituţională din cadrul Primăriei Reșița, Grațian Dobre, a subliniat că, „deși este prezentat ca un proiect de mobilitate, reconversia funicularului va fi probabil proiectul de regenerare urbană de cea mai mare referință pentru ciclul de finanțare din fonduri structurale 2021-2027”.