Reșițeanca Oana Stănescu, de la New York la Timișoara. Arhitecta care a proiectat reconversia funicularului este curatoarea Beta 2024

 

Echipa de organizare a Bienalei timișorene de arhitectură Beta a anunțat numirea Oanei Stănescu – arhitectă, designer, scriitoare și cadru universitar – în poziția de curatoare a ediției din acest an. Originară din Reșița, Oana Stănescu are o carieră excepțională de peste două decenii, influența ei asupra arhitecturii și designului contemporan fiind recunoscută peste tot în lume.

 

Născută în 1983 la Reșița, Oana Stănescu este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara, trăiește în New York, are birou de arhitectură și în Berlin și a dezvoltat, de-a lungul carierei, proiecte pe mai multe continente.

 

Cu un portofoliu de lucrări remarcabile, printre care cele mai recente sunt magazinele Off White ale lui Virgil Abloh la nivel mondial sau instalații pe scară largă, cum ar fi „Seriously Fun” la Muzeul de Artă Modernă din New York, „Mutts” la Festivalul de muzică Coachella din 2022 din California, și „Fresa” la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din 2023 din Logroño, Oana Stănescu, împreună cu o echipă de arhitecți, a realizat și proiectul de reabilitare și reconversie a funicularului din centrul Reșiței. De asemenea, Oana Stănescu este co-fondatoarea proiectului colaborativ Plus Pool din New York – piscine plutitoare care să filtreze apa murdară a East River, râul care separă insula Manhattan de cartierele Brooklyn şi Queens – inclus de revista Time în topul celor mai bune invenții din 2013. În plus, reșițeanca și-a construit și o carieră academică – a predat și a susținut prelegeri la Harvard GSD University, GSAPP, Columbia GSAPP, Princeton SOA, UCLA AUDLA și la Architectural Association din Londra. În ultimii ani, ea a înființat Blueprints of Justice Studio la MIT în colaborare cu Stanford Legal Design Lab și Virgil Abloh. În 2023, a creat și a început să coordoneze seria de prelegeri „Nonprofessionals” la EPFL, în Lausanne.

 

CITEȘTE ȘI: Reconversia funicularului prinde contur. A fost finalizată documentația tehnico-economică pentru proiectul de mobilitate și regenerare urbană la Reșița [FOTO]

 

În calitate de curatoare a celei de-a cincea ediții a Bienalei de Arhitectură Beta, Oana Stănescu va propune o retorică multidisciplinară privitoare la rolul arhitectului. Tema va fi anunțată în primăvara acestui an și, dezvăluie organizatorii, nu va fi legată de „ce” presupune arhitectura, ci mai degrabă de „cum” și „de ce” – procese și premize în arhitectura contemporană, pe care curatoarea Oana Stănescu le va investiga multidisciplinar.

 

 „Suntem foarte bucuroși că Oana Stănescu se întoarce acasă în calitate de curatoare pentru viitoarea ediție a bienalei timișorene de Arhitectură. Ambivalența sa locală-globală, expertiza, talentul și perspectiva unică cu siguranță vor potența capacitatea Beta de a funcționa ca o platformă extraordinară pentru discursul arhitectural și explorări la intersecția dintre artă, arhitectură, cultură pop, comunitate și natură”, a declarat coordonatoarea Beta, Alexandra Trofin. La rândul său, Oana Stănescu și-a exprimat entuziasmul față de această colaborare în orașul unde a absolvit facultatea: „Sunt profund onorată, entuziasmată și nerăbdătoare, impresionată și emoționată în același timp. Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii, ceea ce o face scuza perfectă pentru conversații sociale și culturale urgente, în special în poziția unică a României, cu proximitatea și distanță simultane față de Vest”.

 

Bienala timișoreană de arhitectură Beta este un proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și adună arhitecți recunoscuți și emergenți, urbaniști, designeri și artiști pentru a-și prezenta lucrările inovatoare, a stimula colaborarea și a explora viitorul mediului construit. Ediția 2024 va fi una aniversară care marchează zece ani de activitate a echipei Beta. „De la începuturile sale, peste 40.000 de vizitatori au participat la evenimentele și expozițiile Beta, care nu sunt niciodată la fel. La fiecare ediție, echipa Beta încearcă să exploreze noi spații alternative din oraș sau să valorifice potențialul cultural al altora, și să experimenteze cu formate inovatoare – cum ar fi ediția trecută curatoriată de echipa Unfolding Pavilion – o expoziție în aer liber în 2022 sau includerea designului peisagistic în expoziția principală a Beta 2020”, a declarat Catinca Mănăilă, PR Communication. Printre participanții la Beta de-a lungul anilor se numără: Stardust Architects, Ilka Ruby, Leo Van Broeck, Daniel Tudor Munteanu, Davide Tommaso Ferrando, Theo Deutinger, Ai Weiwei, Dan Perjovschi, Jens Haaning, Forensic Architecture, JR, Marco Scotini, raumlabor berlin, Theo Deutinger, Laurian Ghinițoiu și Dorin Ștefan Adam, Lacaton & Vassal.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available