Reșițeni numiți consilieri de miniștri în Guvernul Orban. Niciunul însă la ministerul condus de Marcel Vela

Începând de mâine, Reșița va avea doi consilieri de miniștri. Unul a fost numit încă de la început de an, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar al doilea ar urma să fie instalat luni, 13 ianuarie 2020, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Cine sunt ei?

Șicanată și hărțuită atâta timp cât a fost biologul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, reșițeanca Teodora Sinculeț a ajuns să aibă și proces deschis de Romsilva pe motiv că nu ar fi întocmit corect planul de management al Parcului și Romsilva a trebuit să restituie fondurile europene încasate pentru aceasta.

Instanța a decis însă că biologul și-a făcut datoria și planul de management era numai bun de pus în aplicare, cu toate că el contrasta grav cu interesele de „recoltare” ale Romsilva, adevăratul motiv pentru care planul nu a mai ajuns pe masa ministrului Mediului. Deși a câștigat procesul cu Romsilva, persecuția nu s-a oprit, ba chiar s-a întețit, așa că, după ce a suferit un accident de muncă în zona Anina, Teodora Sinculeț a ales să-și dea demisia din funcția de biolog al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Surpriza a venit chiar la începutul acestui an, când ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a luat-o consilier personal pe Teodora Sinculeț, probabil tocmai pentru a da un semnal clar că abuzurile reclamate la adresa Romsilva cu privire la Parcurile Naționale trebuie să înceteze. Rămâne de văzut dacă reșițeanca va reuși să mai tempereze din tupeul hoților de oxigen din România, dar și să scoată parcurile naționale de sub tutela Romsilva, așa cum se dezbate public de câțiva ani.

Pe de altă parte, economistul reșițean Horia Irimia ar urma să fie de mâine consilier (cu rang de secretar de stat) al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan. Informația ne-a fost confirmată de primarul Felix Borcean, pe care l-am întrebat dacă are soluții de înlocuire a lui Irimia în funcția de director economic al Primăriei Caransebeș, în caz că acesta pleacă la București. „Nu știu dacă sunteți ironic… Lumea nici nu începe și nici nu se termină cu Horia, dar așa este, a fost la mine și a depus cererea de suspendare a contractului cu Primăria, începând de luni (13 ianuarie, n.a.). Acuma, că-i Horia, că nu e Horia, eu trebuie să am un director economic în primărie. Și nici nu pot găsi printre oamenii din primărie, trebuie să găsesc pe cineva din exterior”, ne-a declarat Felix Borcean.

Liberalul Horia Irimia (foto expressdebanat.ro) a mai fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor în perioadele mai 2007 – decembrie 2008 (când Alianța D.A. PNL-PD se afla la guvernare) și noiembrie 2013 – februarie 2014 (Alianța USL PSD-PNL). Ultima oară și-a dat demisia din funcția de secretar de stat atunci când PNL-ul a fost forțat de PSD să iasă de la guvernare, social-democrații conduși atunci de premierul Victor Ponta nemairespectând protocolul semnat cu PNL. Conform acelui protocol, USL urma să dea în 2012 prim-ministru de la PSD, ceea ce s-a și întâmplat, iar la alegerile prezidențiale din 2014 alianța PSD-PNL trebuia să aibă candidat unic pe reprezentantul liberalilor (atunci Crin Antonescu). Social-democrații erau însă pregătiți să-și înșele partenerii de alianță și să se înscrie în cursa prezidențială cu premierul Ponta, ceea ce au și făcut. S-a văzut cu ce rezultat.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite