Vila Elisabeta din Băile Herculane și Școala Pittner din Reșița se numără printre cele 11 proiecte finanţate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 din cadrul apelului Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice.
Sunt proiecte dedicate restaurării, consolidării şi dotării „Muzeului Judeţean Teohari Antonescu” din Giurgiu, a Centrului expoziţional şi de evenimente „Şcoala Pittner” din Reşiţa, a Turnului de Apă Iosefin din Timişoara, care urmează a fi transformat într-un centru cultural, ori clădirea „Fostei Şcoli de Cavalerie” din Târgovişte, în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa.
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanţat cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021, a publicat, joi, varianta actualizată a listei proiectelor selectate pentru finanţare în limita bugetului disponibil, respectiv a listei de rezervă din cadrul apelului Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice.
Apelul a fost deschis în perioada 5 iunie – 12 noiembrie 2019.
Printre solicitanţii eligibili s-au numărat instituţiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.), unităţile administrativ-teritoriale, ONG-urile şi IMM-urile.
În final, 11 dintre cele 27 de cereri de finanţare depuse în cadrul apelului dedicat restaurării şi revitalizării monumentelor istorice sunt finanţate. Dintre acestea, nouă proiecte sunt în implementare, iar alte două proiecte se află în etapa de precontractare.
La Scoala Pittner Euroland Banat și Primăria Reșița au ca partener The Art Group RÖSK din Islanda (unul dintre statele donoare) iar la Băile Herculane Asociația Prin Banat și Primăria Băile Herculane au ca partener North Consulting din Islanda. Ambele proiecte sunt deja în implementare.