Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune. O carte-document, la 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989

„Decembrie 1989 – Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune”. Sub acest titlu, reșițeanul Dan Dumitru, unul dintre participanții activi la evenimentele din Decembrie 1989, a adunat o serie de documente și mărturii ale celor care au avut o implicare directă și un rol decisiv în Revoluția de la Reșița, de la comandanți militari la simpli cetățeni.

Cartea-document a fost lansată în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, fostul sediu al Comitetului Județean de Partid, locul în care, în urmă cu 30 de ani, revoluționarii au preluat puterea locală, constituindu-se într-un Consiliu al Frontului Salvării Naționale.

Îmbrăcat, la lansarea cărții sale, într-un trening de culoare vișinie, Dan Dumitru a explicat de ce a ales o astfel de ținută, mai puțin obișnuită pentru acest gen de manifestări: „Evenimentele de atunci m-au surprins într-un trening asemănător. Aproape o săptămână, eu nu am ajuns acasă, deși familia insista. Am rămas îmbrăcat în acel trening, așa mi-am petrecut acele zile, împreună cu partenerii și colaboratorii mei care au preluat puterea. Și care au intrat în această sale care, atunci, era mult mai mică și mai întunecoasă. Erau tineri, erau novici, erau nepricepuți cei care au intrat și au preluat și care, ulterior, în colaborare cu cei din Timișoara și din București au început să se organizeze”.

Despre cartea „Decembrie 1989 – Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune”, editorul Gheorghe Jurma a afirmat că „este binevenită, în contextul împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Vine ca o rememorare, ca o cinstire a Revoluției, mai ales că, din păcate, Revoluția de la Reșița nu a fost însemnată în cărți, în studii istorice. Orice carte ce are ca temă Revoluția din Decembrie 1989 este binevenită, pentru că oferă un punct de vedere sau mărturii, documente suplimentare față de cele știute anterior”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite