România, în stare de alertă (încă) 30 de zile. O parte dintre restricții au fost relaxate

 

Guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de alertă în România, începând cu 13 mai 2021. Hotărârea adoptată astăzi aduce o serie de elemente de noutate, printre care posibilitatea de a organiza evenimente sportive și culturale pilot cu spectatori, însă doar în anumite condiții.

 

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a prezentat, astăzi, la finalul ședinței de Guvern în cadrul căreia a fost aprobată hotărârea de prelungire a stării de alertă pe durata a 30 de zile, începând cu data de 13 mai 2021, elementele de noutate ale actului normativ, discutate anterior în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU):

 

– va fi permisă circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2.00 – 5.00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;

 

– va fi permisă organizarea de procesiuni sau pelerinaje religioase fără a fi restricționat accesul participanților în funcție de domiciliu sau de reședință, dar numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară;

 

– vor putea fi organizate competiții sportive sau evenimente culturale pilot, doar cu aprobarea CNSU, în baza propunerilor ministerelor de resort  – Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv Ministerul Culturii – și cu avizul Ministerului Sănătății. „Participarea la aceste evenimente pilot va fi permisă doar persoanelor vaccinate, celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, celor care prezintă rezultatul negative al unui test RT – PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test antigen nu mai vechi de 24 de ore”, a explicat Raed Arafat. Secretarul de stat a mai precizat că aceste prevederi noi nu creează discriminare: „Noi nu împărțim populația în populație vaccinată sau nevaccinată; vaccinată sau testată sau populație care a avut boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin decât 15 zile. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi. Deci, ai alternativă. Așa că nu putem spune că noi forțăm populația să vină doar vaccinată”.

 

Pe de altă parte, rămân în vigoare interdicțiile referitoare la organizarea de nunți și botezuri, precum și cele la desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available