Romeo Dunca a anunțat cum vor fi împărțite cele aproape 30 de milioane de lei alocate de la Buget pentru UAT-urile din Caraș-Severin. Va conta și prezența la vot!

Cele 27-28 de milioane de lei repartizate Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, pentru a fi distribuite unităților administrativ-teritoriale (UAT) din județ vor fi împărțite astfel încât numărul primăriilor nemulțumite va fi mai mic față de anii trecuți, este convingerea președintelui CJ Romeo Dunca.

 

Liberalul a declarat aseară, într-un interviu acordat pentru Reper 24, că cele 27-28 de milioane de lei care trebuie redistribuite către UAT-uri reprezintă „o sumă despre care nu putem spune că este nici mică, dar nici mare, este o sumă cu care se pot face anumite lucruri, în regim de avarie”.

 

Cum vor fi împărțiți acești bani? Înainte de toate, o parte din sumă va fi alocată pentru unitățile spitalicești. „Există anumite primării care au o povară suplimentară: trebuie să gestioneze spitalele din județ, mă refer la primăriile de la Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Bozovici. Vom încerca să alocăm o parte din suma totală special pentru nevoile acestora”, a declarat Romeo Dunca.

 

Pentru prima dată în istoria Consiliului Județean Caraș-Severin, unul dintre criteriile care vor sta la baza stabilirii sumei ce va fi alocată fiecărei unități administrativ-teritoriale va fi prezența la vot la ultimele alegeri! „Bugetul va fi împărțit transparent, va ține cont în primul rând de distribuirea populației pe UAT-uri, iar bani vor trebui să ajungă în fiecare localitate din Caraș-Severin. Și mă gândesc la o distribuire în funcție de prezența la vot. Numărul persoanelor care trăiesc într-o localitate este incert, are loc o migrație foarte mare, și-atunci consider că un criteriu corect este să ținem cont de prezența la vot. Nu mă refer la prezența la vot în primăriile liberale sau cele pesediste, ci la prezența la vot efectivă în fiecare localitate”, a anunțat șeful administrației județene.

 

Următorul criteriu menționat de acesta va avea în vedere proiectele cu finanțare europeană aflate în derulare. „Vom analiza proiectele fiecărei comune, ale fiecărui oraș, necesitatea de susținere prin contribuție proprie. Mă refer doar la proiectele în curs de derulare, pentru că este un număr foarte mare de astfel de proiecte depuse și cu siguranță nu există bani pentru a le susține pe toate. Nu vom discuta despre proiectele întârziate, proiectele pentru care și alte administrații au dat bani și nu s-a întâmplat nimic concret. Deci prioritate au proiectele pentru care au început lucrările și care au nevoie stringentă de bani”, a subliniat Dunca.

 

Gradul de colectare la nivel de UAT a impozitelor și taxelor locale, și-aici ne aflăm în fața încă unei premiere, va constitui un indicator important în repartizarea banilor de către CJ. Astfel, președintele instituției a spus că vor fi analizate „seriozitatea și interesul fiecărui primar de a-și recupera în primul rând sumele datorate la bugetul local, pentru că nu este corect să te plângi că nu ai bani dacă ai un grad de colectare să zicem de 70%. Un anumit număr de UAT-uri, cu cele mai scăzute grade de colectare, vor fi într-un fel penalizate la alocarea banilor de către Consiliul Județean”.

 

Romeo Dunca a mai declarat că va încerca, totodată, să compenseze dezechilibrele create în timpul fostei administrații, când anumite comunități locale au fost defavorizate prin deciziile luate de majoritatea PSD-PMP din Consiliul Județean. „Vom lua în calcul o reechilibrare a alocării bugetare, în sensul că vom ține cont de primăriile care în trecut au fost vitregite la împărțirea bugetului. Vom repara deci parte din nedreptățile făcute în mandatul trecut”, a mai anunțat președintele Dunca în cadrul interviului transmis aseară pe Facebook.

 

„Una peste alta, bani vor ajunge în fiecare localitate, la fiecare primărie”, pentru „cheltuieli de funcționare și pentru proiectele europene în derulare”, a concluzionat Romeo Dunca.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available