Romeo Dunca a negociat și semnat: 28 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea zonelor turistice din Caraș-Severin! 40% din banii alocați Regiunii Vest!

 

Șefii administrațiilor județene din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, în calitate de membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest, condus de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, au convenit asupra modului în care va fi împărțită între cele patru județe suma de 70,5 de milioane de euro alocată pentru turism prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027.

 

Rezultatul negocierilor dintre cei patru președinți de consilii județene plasează Caraș-Severinul în postura de principal beneficiar al fondurilor europene ce vor fi alocate pentru turism, în următorul exercițiu financiar, pentru Regiunea Vest: 40% din bugetul total va reveni proiectelor de dezvoltare a zonelor turistice din Banatul Montan!

 

„În următorul ciclu de finanțare europeană în Regiunea de Vest vor intra, doar pe turism, 70 milioane de euro. Alocarea de 28.000.000 euro către Caraș-Severin reprezintă o reușită importantă a negocierilor de luna trecută. Totodată, și o dovadă de conlucrare, înțelegere și rațiune între cei patru președinți de CJ, Arad, Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara, iar mai apoi o recunoaștere a potențialului turistic al județului nostru”, declară Romeo Dunca, acesta începându-și mandatul de președinte al CDR Vest ca un adevărat reprezentant al județului Caraș-Severin. Reamintim, Dunca a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest luna trecută, succedându-i în funcție președintelui CJ Arad, Iustin Cionca.

 

După Caraș-Severin, cu o alocare financiară de 27,96 milioane de euro, al doilea beneficiar din Regiunea Vest este județul Hunedoara, cu 17,72 milioane de euro – o situație cât se poate de firească, spune Romeo Dunca, ținând cont că „județele Caraș-Severin și Hunedoara sunt pline de zone de destinație pentru turiștii iubitori de natură din vestul țării în principal și mai apoi din întreaga Românie”. Celelalte două județe din regiune, Arad și Timiș, ar urma să primească 12,62 și, respectiv, 12,2 milioane de euro.

 

Potrivit hotărârii adoptate de CDR Vest, între cele patru județe se pot încheia acorduri de parteneriat mediate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de autoritate de management, pentru utilizarea în comun a resurselor, fără a se depăși alocarea financiară de la nivel regional stabilită prin POR 2021-2027.

 

 

Unde vor ajunge cele 28 de milioane de euro negociate de Romeo Dunca? Explică însuși președintele Consiliului Județean Caraș-Severin: „Herculane, Anina, Clisura Dunării, zona Cheile Nerei și multe alte destinații turistice se vor regăsi ca beneficiare de proiecte finanțate în parte din acești bani. Zona înaltă a Banatului Montan va fi modelată și utilată cu instalații noi de transport pe cablu. Semenicul și Văliugul vor fi principalele beneficiare ale fondurilor datorită proiectului matur și implementat deja în parte în noua zonă schiabilă realizată în cursul acestui an. Cu atât mai mult cu cât cealaltă zonă schiabilă de la Muntele Mic va rămâne încă mult timp blocată din cauza proceselor aflate pe rol”. Dar și Proiectul Nedeia are șanse reale să prindă contur, subliniază Dunca, mai ales datorită interesului sporit al altor UAT-uri: Județul Timiș, Județul Arad, Municipiul Timișoara și Municipiul Arad.

 

Fondurile substanțiale alocate în turism reprezintă, însă, doar o parte a reușitei unui astfel de plan de dezvoltare a Banatului Montan, menționează președintele CJ Caraș-Severin. „E știut că de multe ori interesul crescut pentru o zonă turistică poate duce la compromiterea ei. Acest lucru se întâmplă în general (și avem multe exemple în țară) acolo unde dezvoltarea e haotică și nu există reguli stricte de urbanism. Pentru a preîntîmpina astfel de pericole și a pregăti o dezvoltare armonioasă, civilizată și estetică, în primul rând, a stațiunilor montane care urmează a beneficia de investiții în turism, am pregătit, alături de Biroul de Urbanism al CJ și al Primăriei Reșița, un set de măsuri și reguli ce vor urma a se implementa cât de curând. Ele au fost puse deja pe pagina oficială a Consiliului Județean și așteaptă sugestii din partea celor interesați.”, anunță Romeo Dunca, invitându-i pe această cale pe toți cei ce doresc să se alăture acestui demers să se implice, dacă au idei cu adevărat constructive.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite