Romeo Dunca a știut ce spune. Deszăpezirea drumurilor județene de către Aquacaraș – un experiment reușit!

 

O decizie curajoasă, dar binevenită. Așa se dovedește acum a fi fost inițiativa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, de a internaliza serviciile de deszăpezire a drumurilor județene, respectiv de a atribui această activitate, în premieră, societății comerciale Aquacaraș, al cărei acționar majoritar este CJ Caraș-Severin.

 

Testul primei ierni în care societatea Aquacaraș s-a implicat în activitatea de deszăpezire a unor tronsoane de drumuri județene a fost trecut cu succes. La solicitarea conducerii Consiliului Județean, în cadrul unui proiect-pilot care s-a limitat la drumurile din zona Caransebeș, Aquacaraș s-a ocupat în acest sezon de iarnă de deszăpezirea a aproape 100 de kilometri de tronsoane de drumuri județene: Caransebeș (DN 6) – Zervești – Turnu Ruieni – Borlova – 22,80 km; Constantin Daicovici – Copăcele – Ohaba Mîtnic – 18 km; Sacu – Tincova – Peștera – Maciova – Ciuta – Obreja – 18, 80 km; Zăvoi – Măru – Poiana Mărului – 22 km; Rusca Montană – Voislova – 15 km.

 

Pentru a putea desfășura această nouă activitate, după cum vă informam în toamna anului trecut, parcul auto al societății a fost suplimentat prin achiziția a trei utilaje: o turbofreză și două pluguri cu sărărițe. „Totodată, au fost închiriate și alte utilaje, cu care s-a intervenit punctual, în zone complicate precum drumul de acces spre Muntele Mic. Din punct de vedere al resursei umane implicate în această activitate, a fost constituit un comandament format din opt persoane, coordonat de directorul general al societății, Aurel Filipescu. După ce sezonul de iarnă s-a încheiat, putem să spunem că SC AquaCaraș SA și-a respectat în totalitate obligațiile contractuale asumate față de Consiliul Județean și, implicit, față de cetățenii județului. Deși au fost perioade cu ninsori abundente, pe tronsoanele de drum unde am intervenit circulația s-a desfășurat în condiții bune, fără incidente sau blocaje”, informează comunicatorii companiei.

 

Implicarea societății Aquacaraș în activitatea de deszăpezire a drumurilor județene a adus, pe lângă o îmbunătățire vizibilă a condițiilor de circulație pe timp de iarnă, și o economie substanțială la bugetul Consiliului Județean, arată reprezentanții Aquacaraș: „Contractul semnat de noi pentru perioada 2021-2022 a avut o valoare de 535.414,32 lei, din care s-a facturat suma de 378,068,12 lei, comparativ cu 951.315,41 lei suma cheltuită pe aceleași servicii în iarna 2020-2021. Totodată, profitul înregistrat de companie din această activitate ne va permite să investim în noi dotări pentru a dezvolta această activitate”. Așadar, pe tronsoanele de drum deszăpezite de Aquacaraș, Consiliul Județean are de plătit cu aproape 600.000 de lei mai puțin decât în iarna trecută, sumă comparabilă cu prețul de achiziție al celor trei utilaje importate de compania județeană: 128.000 de euro.

 

Romeo Dunca spunea anul trecut că de modul cum va reuși Aquacaraș să asigure serviciile de deszăpezire depinde dacă această inițiativă va rămâne la stadiul de proiect-pilot sau va fi aplicată în viitor în tot mai multe zone din județ. Văzând rezultatele Aquacaraș, și financiare, și din teren, Romeo Dunca are toate motivele să continue ce a început. Oricât de dureros va fi pentru firmele de casă ale fostelor administrații care vor fi deconectate de la robinetul banului public din vistieria CJ.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available