Romeo Dunca nu cedează. „Dacă refacem staționarele pe fonduri europene, pierdem șansa finanțării unui spital județean nou”

 

Consiliul Județean Caraș-Severin va renunța la reabilitarea din fonduri europene a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița, dar caută soluții pentru finanțarea unor lucrări de reparații. Acestea sunt necesare pentru ca unitatea medicală să funcționeze în condiții bune până la construirea unui nou spital județean.

 

Problema renunțării la finanțarea europeană pentru reabilitarea celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița ar fi trebuit să fie tranșată în ședința extraordinară de ieri a Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin. Acest lucru însă nu s-a întâmplat întrucât președintele CJ, Romeo Dunca, a retras de pe ordinea de zi proiectele privind aprobarea intenției de încetare, prin acordul parților, a celor trei contracte de finanțare, dar a anunțat că acestea vor fi reintroduse după ce vor fi aduse o serie de clarificări.

 

„Am retras cele trei proiecte pentru că trebuie să explicăm mai bine ce dorim. Este o decizie importantă și trebuie să o argumentăm foarte bine, mai ales că am identificat și o variantă, o soluție pentru a putea face ceva în schimb. Dorim să identificăm o sumă pentru a face niște reparații minime necesare celor trei staționare în așa fel încât să putem să le folosim până la momentul realizării spitalului județean, în care ne punem mari speranțe și care va rezolva într-adevăr situația sanitară a județului. Am discutat despre un credit de cinci milioane de lei, din care să facem lucrările strict necesare în așa fel încât condițiile elementare din cele trei staționare să fie îndeplinite”, a declarat președintele CJ Caraș-Severin, la finalul ședinței.

 

Romeo Dunca a precizat că renunțarea la cele trei contracte de finanțare din fonduri europene, cu o componentă eligibilă de peste 7.000.000 de euro la care s-ar adaugă alte aproximativ 7.000.000 de euro – contribuție proprie a Consiliul Județean – este o decizie radicală, dar obligatorie. Aceasta întrucât, pe de o parte, a explicat Romeo Dunca, bugetul județului nu poate susține finanțarea neeligibilă, iar pe de altă parte, „implementarea proiectelor ar elimina o potențială accesare a fondurilor necesare pentru construirea unui nou spital pentru simplul considerent că nu este permisă dubla finanțare a unor investiții. Dacă refacem staționarele pe fonduri europene, pierdem șansa finanțării unui spital județean nou”.

 

Referitor la spitalul modular pentru care Consiliul Județean a depus un proiect în luna martie a acestui an, Romeo Dunca a precizat că încă nu a primit un răspuns în ceea ce privește finanțarea: „Noi ne-am făcut temele, am depus printre primii proiectul, lucrarea este bine făcută și dacă se vor face spitale modulare, cu siguranță vom fi prinși în schemă”. Proiectul Consiliului Județean Caraș-Severin este în competiție cu alte 32 de proiecte pentru spitale modulare care au fost depuse pentru a fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. „Valoarea totală a apelului dedicat spitalelor modulare a fost de 50 de milioane de euro iar proiectele se află în stadiul de evaluare”, precizează Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene într-un comunicat de presă. Spitalul modular ar urma să fie construit în curtea Staționarului 1 al Spitalului Județean de Urgență Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available