Asociația Speologică Exploratorii din Reșița a lansat proiectul „RuralKarst”, în cadrul căruia vor fi derulate activități care implică comunitățile de tineri în protejarea mediului carstic. Proiectul va fi implementat în cele 27 de județe din România care dețin relief carstic (chei, peșteri, defilee, abrupturi), printre care se numără și Caraș-Severin.
5.400 de elevi, 100 de funcționari publici și 500 de speologi voluntari din județele Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Alba, Argeș, Gorj, Harghita, Arad, Cluj, Sălaj, Vâlcea, Constanța, Maramureș, Mehedinți, Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași vor participa, în următoarele 18 luni, la o serie de activități, în cadrul proiectului „RuralKarst” – derulat de Asociația Speologică Exploratorii.
„Marea provocare este formarea viitoarei generații de tineri capabili să protejeze atât mediul carstic, cât și comunitățile din care fac parte. Astfel, vom crea un model de implicare civică ce poate fi replicat în viitor în educația formală, invitând elevii să participe activ la dezvoltarea comunității lor. Zonele carstice si peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent, iar acesta se regăsește în comunitățile vulnerabile din mediul rural unde nici populația tânără și nici funcționarii publici nu dețin noțiuni elementare pentru a le proteja”, a declarat președintele Asociației Speologice Exploratorii, Bogdan Bădescu.
În cadrul proiectului vor fi elaborate materiale didactice pentru școlile din zonele vizate – „Manualul tânărului speolog” și planșele școlare „Mediul carstic” și „Mediul de peșteră” –, care vor fi completate de prezentări și de un link video 3D care vor putea fi vizionate în timpul orelor de geografie sau biologie. „Profesorii din rețeaua educațională formată vor putea desfășura o aplicație practică de teren cu clasele de tineri implicate în proiect pentru a evalua degradările mediului carstic din localitatea lor. Rezultatele centralizate vor face obiectul unui raport de evaluare națională cu privire la degradarea și poluarea mediului carstic. Astfel de activități sunt potrivite și pentru Școala altfel”, explică Bogdan Bădescu.
De asemenea, Asociația Speologică Exploratorii va organiza, în județul Caraș-Severin, o serie de evenimente. La Oravița va avea loc „Conferința de protecție a mediului carstic”, eveniment ce se va derula pe parcursul a trei zile, cu participarea unor speologi cu preocupări în protecția carstului, funcționari publici în domeniu și cercetători. Iar la Centrul de Educație Ecologică din Cărbunari va fi organizat „Atelierul de inovare”, unde, timp de o săptămână, 18 tineri din localitățile defavorizate situate în zonele carstice din Caraș-Severin vor beneficia de activități de explorare și înțelegere științifică a mediului carstic, vor învăța despre conservare, schimbări climatice, ecologie, geologie și fotografie în zona Cheile Nerei.
„Nu în ultimul rând, 2021 este Anul Internațional al Peșterilor și Carstului, sărbătorit în 55 de țări din întreaga lume, iar pentru Asociația Speologică Exploratorii, 2021 reprezintă și celebrarea a 60 de ani de activitate, de cercetare și de protejare a mediului carstic ocazie cu care vor fi tipărite mai multe materiale informative”, precizează Bogdan Bădescu. Asociația are drept scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. În cei 60 de ani de activitate a implementat peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri și a organizat numeroase cursuri și conferințe. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, a Federației Române de Speologie și a Asociației Europene Green Belt.
Proiectul „RuralKarst” beneficiază de o finanțare în valoare de 47.299 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).