Galerie de artă în aer liber la Hala Minda. Amenajarea expoziției de sculpturi monumentale în metal se apropie de final

 

La Hala Minda din Reșița au fost instalate cinci din cele șase sculpturi metalice de mari dimensiuni ce vor alcătui „ReMetal 2021” – o expoziție inedită prin care Primăria Reșița urmărește reconversia culturală a unui spaţiu industrial, fiind primul proiect de acest gen derulat în municipiul de pe Bârzava.

 

Hala Minda – o clădire din cărămidă pe structură de metal ce face parte din patrimoniului industrial al Reșiței – se transformă într-un spaţiu alternativ de creaţie artistică ce va găzdui prima activitate derulată în cadrul proiectului „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane” – expoziția ReMetal 2021.

 

Expoziția constă în șase lucrări monumentale în metal proiectate de artiștii Roman Cotoșman, Doru Covrig, Aurel Vlad, Constantin Flondor, Ingo Glass și Peter Jecza. Cinci dintre acestea se află, deja, în fața Halei Minda.

 

Ultima care a ajuns la Reșița este „Trigona”, lucrarea maestrului Constantin Flondor care, spun organizatorii expoziției, „transpune cercetările artistului din zonele geometriei, ale fenomenelor naturale și ale cristalografiei la o dimensiune urbană, în chiar orașul nostru. Cu ajutorul neprețuit al echipei companiei PAB din Arad, «Trigona» s-a transformat într-o sculptură monumentală de mari dimensiuni (…), rezultatul acestor căutări la granița dintre geometrie, natură și pictură”. Artistul Constantin Flondor spune despre el că este mărturisitor – „Observ atent și încerc să decodific ceea ce văd și ceea ce simt că există în natură într-un limbaj care este al picturii. Inspirația mea nu ține atât de imaginarul meu cât de felul meu de a observa și de a mă bucura de percepțiile mele. Mai mult fac descoperiri decât invenții”.

 

 

Alături de „Trigona”, în galeria expoziționale în aer liber din fața Halei Minda se află, deja, lucrările: „Brăie”, a lui Roman Cotoșman; „Mâini”, a lui Doru Covrig; „David și Goliat”, a lui Aurel Vlad, realizată prin tehnologii convenționale, prin munca unui sudor și a unui lăcătuș din Reșița; „Răsăritul Soarelui”, a lui Ingo Glass.

 

După instalarea tuturor lucrărilor, expoziția de sculptură monumentală „ReMetal 2021” va fi deschisă pentru publicul larg.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite