RuralKarst, proiect național de educație speologică derulat de Asociația Exploratorii din Reșița, a ajuns la final

 

6.000 de elevi din localități rurale din 27 de județe în care se găsește relief carstic au învățat despre frumusețea și despre vulnerabilitatea acestui mediu natural care fascinează prin misterul și prin complexitatea lui.

 

Cu o experiență de peste 65 de ani în explorarea, în cercetarea și în valorificarea mediului carstic, Asociația Speologică Exploratorii din Reșița a derulat proiectul RuralKarst care a ajuns în 135 de școli din 27 de județe, oferind susținere și materiale educaționale gratuite unui număr de 6.000 de elevi din mediul rural.

 

Pornit din Caraș-Severin, județ în care se află zona carstică cea mai extinsă din țara noastră – 851,39 km², dintr-un total de 6.594 de km² –, RuralKarst este primul proiect care abordează unitar, la nivel național, problematica vulnerabilității carstului și a comunităților locale. „Mediul rural insuficient deservit precum și, indirect, mediul urban sunt dependente de domeniul carstic prin resursele specifice (acvifere carstice), esențiale pentru existența și dezvoltarea comunităților locale. Carstul reprezintă cel mai sensibil mediu natural existent, iar acesta se regăsește de foarte multe ori în comunitățile vulnerabile din  mediul  rural, insuficient deservite, care au nevoie de măsuri corespunzătoare pentru asigurarea unui nivel de trai decent al cetățenilor”, spune președintele Asociației Speologice Exploratorii, Bogdan Bădescu.

 

Pe durata implementării proiectului, s-au derulat o serie de activități, cum ar fi: aplicații practice pentru a identifica și evalua degradărilor de mediu carstic,cursuri, conferințe, prin intermediul cărora beneficiarii au dobândit noțiuni de geologie, hidrogeologie sau ecologie și au învățat despre peșteri, despre acviferele carstice, adesea singura sursă de apă pentru comunitățile din aceste zone, despre explorarea subteranului și despre punerea lui în valoare, despre noile tehnologii și despre instituțiile de mediu. Una din reușitele acestui proiect a fost de a realiza Primul Tur Virtual Edu Tech 3D al unei peșteri din România, Ponor Uscata, un soft educațional care a fost premiat (foto) cu două premii la cel mai mare concurs internațional de digital twin – Digital Twin Awards 2023: People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023.

 

Proiectul RuralKarst a fost finanțat prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite