UPDATE. S-a stabilit cauza incendiului de la Palatul Administrativ. Vinovații principali au funcții de conducere în Consiliul Județean!

Se pare că ilegalitatea devine cuvântul de ordine la Consiliul Județean Caraș-Severin: după ce arhitectul județului a fost zburat în urma trimiterii în judecată de către DNA, amatorismul managerial și lucrări necorespunzătoare par a fi și cauza incendiului de marți seara de la Palatul Administrativ al județului, clădire aflată în administrarea Consiliului Județean.

Nu o spunem noi, o spun – cu subiect și predicat – pompierii de la ISU Semenic: „s-a stabilit ca și cauză probabilă de producere a incendiului de la Palatul Administrațiv din municipiul Reșița – flacăra de la o lampă cu lichid gazos, ca urmare a neprotejării termice corespunzătoare, în urma unor lucrări de întreținere ce s-au efectuat la casa liftului”.

De altfel, situația era aproape clară chiar din seara intervenției, atunci când pompierii au ieșit din clădirea Consiliului Județean cu două butelii cu arzător, iar unii dintre angajații CJ au început să intre în fibrilații. Așa cum, tot pentru că am fost la fața locului, nu am putut să nu sesizăm că erau de față foarte mulți oficiali (prefectul Cristian Gâfu, primarul Ioan Popa, viceprimarul Adrian Dacica), dar lipsea atât președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, cât și administratorul public, Marius Damian. Lipseau nu numai de la fața locului, ci chiar și din mediul virtual.

CITEȘTE ȘI: Palatul Administrativ al județului Caraș-Severin, cuprins de flăcări! [VIDEO]

Abia a doua zi, adică miercuri la ora 10, Silviu Hurduzeu a apărut cu o postare care ar fi trebuit, spera el, să liniștească lucrurile: „Pereții structurii aflate pe clădirea Consiliului Județului Caraș-Severin, care adăpostea doar casa scării, au fost singurii afectați de incendiul declanșat seara trecută. Incendiul nu a avariat clădirea Palatului Administrativ, birourile și în niciun caz documentele instituției. În prezent, evaluăm pagubele și depunem toate eforturile pentru reluarea activității, realimentarea cu energie electrică fiind prioritară în acest moment”.

Anunțul făcut de Hurduzeu era suspect de minimalist. Nu pomenea absolut nimic despre lucrările făcute la casa liftului, despre competența celor care au efectuat acele lucrări sau, mai ales, despre cine din Consiliul Județean a aprobat ca acestea să fie făcute, după cum pare a ieși acum la iveală, în regim neautorizat!

Este greu de crezut că o instituție care arhitect șef, dar și atribuții de control în construcții nu știe că astfel de lucrări se fac cu personal autorizat și cu toate actele, autorizările și avizele la zi. Nu mai vorbim de faptul că acolo s-a lucrat cu butelii de gaz la care s-au conectat dispozitive artizanale, neomologate, pe care în ziua de azi le mai folosesc doar țăranii pentru pârlitul porcilor!

Rămâne de văzut dacă, după constatările pompierilor, instituțiile statului vor deschide și un dosar penal sau dacă va plăti iarăși vreun Acar Păun…

UPDATE, ora 15.53

ULTIMA ORĂ: A fost deschis dosar de urmărire penală, ca urmare a incendiului de la Palatul Administrativ

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite