„Să fii erou este în sângele tău”. Comunitatea din Reșița se mobilizează pentru a dona sânge

La Reșița se desfășoară, pe parcursul acestei săptămâni, o nouă ediție a campaniei de donare de sânge intitulată generic „Să fii erou este în sângele tău”. Până pe 26 februarie sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină din centrul Reșiței toți cei care doresc să vină în sprijinul pacienților pentru care un strop de sânge face diferența între viață și moarte.

Primii care au răspuns apelului lansat de către inițiatoarea campaniei „Să fii erou este în sângele tău”, Liliana Gherle, au fost jandarmii din cadrul Detaşamentul 1 Mobil din Reşiţa, care s-au prezentat ieri, în prima zi a campaniei, în număr mare la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge. „Jandarmii cărăşeni participă permanent la astfel de activităţi umanitare în încercarea de a fi alături de cetăţeni, nu doar prin prisma executării misiunilor specifice de ordine şi siguranţă publică. Noi nu suntem doar în slujba cetăţenilor sănătoşi, încercăm prin astfel de fapte să îi ajutăm pe cei care au cel mai mult nevoie de noi ca şi oameni. Considerăm că puterea exemplului este cel mai puternic argument. Doar împreună putem ajuta persoanele aflate în suferință pe paturile de spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, plutonier major Marius Săndulescu. Potrivit acestuia, pe perioada campaniei peste 40 de jandarmi vor dona sânge.

Tot ieri au mai donat sânge și studenți de la universitatea din Reșița, dar și alți cetățeni care s-au alăturat campaniei. Donatorii sunt așteptați în număr cât mai mare și în zilele următoare, cu atât mai mult cu cât este nevoie de sânge pentru a salva o fetiță de șase ani bolnavă de cancer. „Datorită publicității făcute campaniei de donare sânge, o mamă a strigat ajutor. Larisa Popa este mama unei fetițe de doar șase anișori care este internată pe secția Oncologie la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara. Fetița are nevoie de transfuzie de sânge deoarece are multiple tumori, rinichiul drept extirpat și puține șanse să supraviețuiască. Din proprie experiență știu că, unde nu poate omul, intervine Dumnezeu, așa că, începând de marți, persoanele care doresc să doneze sânge o pot face și pentru micuța Răducu Maya Ștefania”, transmite Liliana Gherle.

Toți cei care doresc să doneze sânge în cadrul campaniei „Să fii erou este în sângele tău” se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină săptămâna aceasta până vineri, în intervalul orar 08.00-12.00. Pentru a fi eligibil la donare, trebuie îndeplinite o serie de condiţii: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutate peste 50 de kilograme; puls regulat (60 -100 bătăi/minut); tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fiți sub tratament pentru diferite afecțiuni (hipertensiune, boli cardiace, renale, psihice, hepatice, endocrine); femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea, nu pot dona sânge cei care au sau au avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste -6 dioptrii), cancer.

Surse foto: FB Jandarmeria Caraș-Severin și Gherle Flisc Lili

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available