Salvator din pasiune. Un tânăr din Reșița a salvat de la moarte un bărbat pe o plajă din Costinești

Un tânăr din Reșița a urmat anul trecut cursurile programului de voluntariat „Salvator din pasiune” în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” și ceea ce a învățat de la salvatorii profesioniști i-a fost de folos pentru a-i acorda primul ajutor unui bărbat înecat. Evenimentul a avut loc vineri, 19 iunie, pe o plajă din Costinești.

Constantin Boia are 27 de ani, este muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reșița și, în timpul liber,… salvator din pasiune. A urmat cursurile programului de voluntariat al ISU „Semenic” în primăvara anului trecut și, la acest sfârșit de săptămână, în timp ce se afla pe litoral, la Costinești, a avut ocazia să pună în practică ceea ce a învățat.

„Vineri (19 iunie, n.r.), în jurul orei 19, eram pe plajă la Costinești, împreună cu un prieten. Chiar în timp ce vroiam să intru în apă, am văzut oameni agitându-se și solicitând ajutor. Am mers unde era aglomerația și am văzut un bărbat pe jumătate în apă, jumătate pe uscat. Inițial am ezitat, nu știam dacă să intervin sau nu, îmi era teamă să nu greșesc. Am început, totuși, masajul cardiac. Cei din jur dădeau tot felul de indicații, dar nu am ascultat. Am urmat doar regulile învățate la cursurile de la ISU. Am avut emoții pentru că era prima oară când făceam asta în realitate. Făcusem la cursuri, pe manechine, dar nu se poate compara senzația”, ne-a povestit tânărul salvator.

Intervenția a durat aproximativ 10 minute, până când a venit autospeciala SMURD. „Când a venit echipajul SMURD, m-am retras. Mi-a fost teamă să nu fi greșit ceva. Am sunat-o pe doamna Corina Braje (coordonatorul programului «Salvator din pasiune» din cadrul ISU «Semenic», n.r.) și i-am explicat cum am intervenit și mi-a spus că am făcut ceea ce trebuia. Între timp, a venit la fața locului și elicopterul SMURD pentru a-l prelua pe bărbat. Atunci a început să aplaude lumea și nu înțelegeam de ce. Omul își revenise, începuse să respire. Nu îmi venea să cred”, ne-a mărturisit Constantin Boia.

Satisfacția unei fapte bune

Constantin Boia a ținut să le transmită un mesaj coordonatorilor programului „Salvator din pasiune” din cadrul ISU „Semenic”, cei de la care a învățat tehnicile de prim ajutor: „Vreau să vă povestesc ceva. Nu mă laud, dar sincer mă simt foarte bine. Sunt la Costinești și am fost primul care a intervenit pentru salvarea vieții unui om înecat. Timp de vreo 10 minute am efectuat masaj cardiac, după care persoana a fost preluată de echipajul SMURD din elicopter și, după câteva minute, a început să respire. Sincer, sunt entuziasmat! Mulțumesc pentru cursul de prim ajutor!”.

La rândul lor, reprezentanții ISU „Semenic” au popularizat pe pagina de Facebook a instituției fapta tânărului: „Noi ne mândrim cu voluntarul nostru și cu faptul că am reușit să-i dăm încrederea și priceperea necesare pentru a acționa în situații limită. Cu respect îi salutăm pe toți cei care, prin voluntariat, își sacrifică timpul personal pentru a ajuta!”.

Dincolo de entuziasmul dat de faptul că a reușit să salveze o viață, Constantin Boia nu și-a putut ascunde dezamăgirea că, în afară de el, nimeni nu a intervenit pentru a-l ajuta pe bărbatul aflat în pericol. „La noi în țară nu există educație în acest sens. Ar trebui făcută o popularizare a intervențiilor în situații de urgențe, să se facă în școli cursuri de acordare a primului ajutor. Spre exemplu, în alte țări sunt defibrilatoare amplasate pe străzi, în gări. La noi, și dacă ar fi, prea puțini sunt cei care ar ști să le folosească”, a concluzionat tânărul salvator.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available