Săptămâna Națională a Voluntariatului. Tinerii din Reșița sunt așteptați la Free Ocico, workshopuri și ateliere de animație stradală

 

La fel ca în fiecare an, a treia săptămână din luna mai stă sub semnul voluntariatului. După ce în 2020 s-a desfășurat în mediul online, anul acesta Săptămâna Națională a Voluntariatului revine la formatul consacrat, în mijlocul comunității, cu activități organizate cu și pentru tineri.

 

Centrul de Voluntariat Reșița, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin și Primăria Municipiului Reșița îi invită pe tinerii din Reșița la… voluntariat. Pe parcursul săptămânii viitoare, în diferite locații din oraș, atât indoor, cât și outdoor, se vor desfășura o serie de activități în care sunt angrenați tineri, cu scopul de a sensibiliza comunitatea cu privire la importanța voluntariatului.

 

„Chiar și anul trecut, când era carantină totală în țară, am marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului, un eveniment major de tineret, cu activități experimentale online, care s-au bucurat de succes. Scopul acestui eveniment este acela de a mobiliza cât mai multe organizații și voluntarii cu care aceștia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității spre acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor”, a declarat Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin .

 

Săptămâna Națională a Voluntariatului se va desfășura după următorul program:

 

10 mai, ora 10 – Fundaţia Humanitas Pro Deo: Jurnalişti voluntari pentru o zi

 

Tinerii de la Centrul de Voluntariat împreună cu jurnaliștii vor pregăti o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi al Fundației Humanitas Pro Deo din Reșița. „Ziariștii sunt invitați să poarte pentru o zi uniforma de voluntar. Considerăm că această participare este pentru jurnaliști o oportunitate să se implice alături de voluntari tineri dar cu experiență, de a cunoaște una dintre problematicile în care se poate face voluntariat, de a lucra într-o echipă dinamică și creativă. De asemenea, pentru tinerii voluntari și pentru copiii defavorizați social va fi o bună ocazie de a cunoaște jurnaliști și persoane publice, având astfel posibilitatea să acumuleze experiență utilă la dezvoltarea personală”, explică Ionela Pleșan, președintele Centrului de Voluntariat Reșița.

 

11 mai, ora 16 – Centrul de Tineret Mansarda: Workshop de ceramică

 

Cursul se desfășoară în atelierul din cadrul Centrului de Tineret Mansarda din Reșița și înscrierile se fac printr-un mesaj privat transmis pe facebook în care doritorii trebuie să motiveze de ce vor să ia parte la lecții de ceramică. Programul este gratuit și nu sunt necesare cunoștințe prealabile pentru a participa la curs. „Atelierul oferă o gamă bună de argile și culori, instrumente și echipamente diverse. Oferim lecții de ceramică pentru tineri și copii, confecționăm obiecte artizanale din ceramică. Vor fi momente de explorare în jurul argilei, participanții vor avea ocazia să descopere cum se modelează, cum se toarnă și cum se decorează ceramica, într-o atmosferă caldă și primitoare”, precizează Ionela Pleșan.

 

12 mai, ora 17 – Time Cafe: Free Ocico

 

Această acțiune se adresează întregii comunități, reșițenii fiind așteptați la cafeneaua din Centrul Civic al Reșiței cu haine, obiecte casnice, jucării sau pantofi care nu le mai sunt de folos, dar care încă sunt în stare bună și ar putea fi folosite. Participanții la Free Ocico vor putea pleca acasă cu lucruri pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop. De asemenea, va fi promovat și schimbul de cărți. Cum se va desfășura acesta explică Ionela Pleșan: „Aduci cel puțin o carte pe care ești dispus să o împrumuți sau să o donezi cuiva. Vorbim despre cărțile aduse, despre alte cărți, despre librării, lansări și evenimente. Sunt orașe mari din țară în care astfel de evenimente se desfășoară în mod regulat ca o  inițiativă non-profit. În ansamblu, activitatea noastră este gândită atât ca eveniment de socializare, dar mai ales ca activitate de conștientizare, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi la cantitatea de lucruri pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt la modă”. În premieră, la ediția din acest an a Free Ocico va fi organizată și o tombolă.

 

13 mai, ora 17 – Centrul de Tineret Mansarda: Open door Mansarda

 

Evenimentul, organizat după modelul „Ziua porților deschise”, oferă posibilitatea celor interesați să viziteze Centrul de Tineret situat la ultimul etaj al Blocului fetelor. Cu această ocazie, voluntarii vor prezenta activitățile educaționale și recreative pe care le prestează gratuit în interesul tinerilor din comunitate.

 

14 mai, ora 10 – Cheile Carașului: Descoperă tezaurul naturii

 

Acțiunea va fi o expediție de cartare și de drumeție pe Cheile Carașului. Voluntarii vor parcurge un traseu montan de o zi, făcând atât activități de identificare a locurilor cu deșeuri, cât şi cartarea principalelor obiective naturale specifice zonei.

 

15 mai, ora 16 – Centrul Civic al Reşiţei: Tuci tutuci, hai în parc!

 

Vor fi organizate ateliere de animație stradală pentru copii. Voluntarii vor face inițiere în artele circului, ateliere de împletit brățări, face-painting și modelaj cu baloane.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite