Institutul Național al Patrimoniului (INP) a anunțat rezultatele finale ale sesiunii I/2021 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) – subprogramele „Reșița, 250 de ani de siderurgie”, respectiv „Timișoara, Capitală europeană a culturii”. Au fost selectate pentru finanțare 10 proiecte, în valoare de aproximativ 1 milion de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente la clădiri monument istoric din Reșița și Timișoara.
Proiectele selectate pentru finanțare se înscriu în subcategoriile: 1) Subprogramul acțiuni tematice – Reșița, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial (lucrări de întreținere și reparații curente) – 7 proiecte selectate, în valoare totală de 697.540 lei; 2) Subprogramul acțiuni tematice – Timișoara, Capitală Europeană a Culturii (lucrări de întreținere și reparații curente) – 3 proiecte selectate, însumând 235.199 lei.
„Remarcăm, încă o dată, la finalul unei noi sesiuni de selecție pentru finanțare, cât sunt de importante, pe de o parte, capacitatea beneficiarilor (proprietari, asociații de proprietari sau administratori de patrimoniu imobil) de a scrie și organiza proiecte în parteneriat cu specialiștii din domeniu și, pe de altă parte, implicarea comunităților locale – administrație publică și societate civilă deopotrivă – pentru ca aceste oportunități de a investi în conservarea monumentelor istorice să poată fi valorificate”, a declarat Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.
La propunerea primarului Ioan Popa, Consiliul Local Reșița a votat anul trecut realizarea unui parteneriat cu INP, unul dintre obiectivele comune stabilite fiind stimularea reabilitării clădirilor de patrimoniu. În perioada următoare, Primăria Reșița va demara împreună cu INP o serie de studii privind punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu industrial de la Reșița. „Mulțumesc domnului manager Stefan Bâlici pentru eforturile pe care le face în direcția identificării de soluții pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural reșițean”, este mesajul transmis de primarul Ioan Popa după anunțarea primilor câștigători de granturi pentru reparații și intervenții curente la obiective monument istoric, în cadrul Apelului I/2021 de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice.
Conducerea INP, prin directorul Ștefan Bâlici, apreciază inițiativa Primăriei Reșița de a acoperi costurile consultanței privind elaborarea documentației pentru toți beneficiarii din municipiu: „Nu putem decât să felicităm asociațiile de proprietari și grupurile de inițiativă care au contribuit la propunerile câștigătoare în prezentul Apel în cele două orașe și să salutăm decizia municipalității Reșița de a acoperi costurile consultanței de specialitate pentru elaborarea documentației pentru toți beneficiarii apelului dedicat, în an aniversar, orașului istoric al siderurgiei”.
În cazul Reșiței, fiecare proiect selectat pentru finanțare va primi de la INP aproximativ 100.000 de lei. Printre obiectivele monument istoric care vor beneficia de lucrări de reparații se numără Casa Freidmann (actuala Bibliotecă Județeană „Paul Iorgovici”), Palatul Cultural (Teatrul de Vest), Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” din Reșița și Biserica Ortodoxă din Câlnic. Lista tuturor proiectelor selectate pentru finanțare, cu informații despre punctajul și sumele exacte obținute în cadrul Apelului I/2021 TMI, este disponibilă aici.
Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice au făcut posibile anul acesta doar cele patru subprograme de finanțare anunțate în decembrie 2020, și anume: 1) subprogramul intervenții de urgență (IU), 2) subprogramul pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare); 3) subprogramul acțiuni tematice Reșița, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreținere și reparații curente și 4) subprogramul acțiuni tematice Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente. Fiecare subprogram are condiții specifice de eligibilitate (detalii, aici: www.patrimoniu.ro/timbru).