SARS-CoV-2 împlinește un an și în Caraș-Severin. Coronavirusul a fost atras mai mult de femei, dar bărbații i-au căzut victime în număr semnificativ mai mare. Cu 50%!

Se apropie un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Caraș-Severin, iar autoritățile sanitare au întocmit un bilanț al pandemiei care ne-a schimbat tuturor viața. A fost un an marcat de boală, peste 8.000 de cazuri de infecție cu coronavirus confirmate, pierderi de vieți omenești, peste 400 de decese ale unor pacienți depistați pozitiv, și restricții. Iar situația este departe de a reveni la normal.

Primul caz de infectare cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, a fost confirmat în țara noastră pe 26 februarie 2020, după ce boala începuse deja să evolueze îngrijorător în Europa, și mai cu seamă în Italia. Era vorba despre un bărbat de 20 de ani din județul Gorj, care intrase în contact cu un cetățean italian infectat cu virusul și care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Tânărul a fost declarat vindecat după câteva zile, dar numărul cazurilor confirmate a început să crească și în țara noastră și, în mai puțin de două săptămâni, prezența noului coronavirus a fost confirmată pentru prima dată și în Caraș-Severin. Mai exact, în data de 10 martie 2020, la un tânăr de 26 de ani, lucrător comercial într-un supermarket din Reșița.

În total, în prima lună de COVID-19, în Caraș-Severin au fost raportate 12 îmbolnăviri, cele mai multe la persoane recent întoarse din Italia sau Spania ori contacți ai unor persoane revenite din aceste state. Tot în luna martie a fost înregistrat și primul deces al unei persoane diagnosticate cu COVID-19 din Caraș-Severin (al treisprezecelea la nivel național). A fost vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani, cu istoric de călătorie în Spania. Pe 21 martie 2020, fusese internată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Reșița și ulterior, după confirmarea infecției cu noul coronavirus, transferată la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care, la acel moment, era singura unitate medicală din zonă care trata cazuri de COVID-19. Femeia, având și alte afecțiuni (diabet, cardiopatie ischemică, fibrilații), a decedat pe 25 martie 2021, în spitalul din Timișoara.

Din iulie până în noiembrie, o lună mai neagră decât alta

Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP), o lună mai târziu, în aprilie, au fost confirmate de șase ori mai multe cazuri de COVID-19 decât în martie (76) și s-au înregistrat trei decese ale unor pacienți confirmați pozitiv. A urma o curbă descendentă, pentru ca, începând din luna iulie, să urmeze o adevărată explozie a cazurilor de COVID-19. „În luna mai au fost 20 de cazuri confirmate și două decese, iar de la sfârșitul acestei luni până în data de 26 iunie 2020 s-a înregistrat o perioadă în care nu a fost raportat niciun caz nou de COVID-19. Din data de 26 iunie, din cauza unui focar înregistrat în județul Timiș la un abator privat la care sunt angajați mulți lucrători din Caraș-Severin, în zonele Bocșa, Oravița, Caransebeș și Oțelul Roșu au început să apară cazuri pozitive de COVID-19 care au reprezentat surse primare de infecție pentru cazurile înregistrate în județ după această dată”, explică directorul DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș, într-o Informare asupra evoluției epidemiei de COVID-19 care a fost prezentată astăzi Instituției Prefectului.

Astfel, din iulie, când au fost raportate 154 de cazuri de COVID 19 și opt decese, au fost înregistrate creșteri constante și alarmante, trendul menținându-se ascendent până la sfârșitul anului 2020. Cea mai neagră lună a fost noiembrie, cu 2.096 de cazuri noi și 106 decese. Anterior, în august au fost raportate 378 de cazuri și 38 de decese, în septembrie, 671 de cazuri și 26 de decese, iar în octombrie, 1.285 de cazuri și 70 de decese. Ultima lună a anului 2020 a adus o scădere cu 577 a cazurilor noi față de noiembrie, de la 2.096 la 1.519, nu însă și a numărului persoanelor care au pierdut lupta cu virusul, în decembrie înregistrându-se același număr de decese ca în noiembrie, 206. În perioada martie-decembrie 2020, în Caraș-Severin au fost confirmate cu infecție cu coronavirus 6.212 de persoane, dintre care 342 au decedat, iar de la începutul acestui an au mai fost confirmate alte 2.016 cazuri de COVID-19 și au fost înregistrate 58 de decese, tendința fiind, în continuare, una de scădere. În total, de la începutul pandemiei până astăzi, în Caraș-Severin au fost testate 14.639 de persoane, dintre care 8.228 au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 56%. Aproximativ 5,5% (440) dintre cărășenii diagnosticați cu COVID-19 au decedat.

85% din decese, la persoane de peste 60 de ani

Direcția de Sănătate Publică a întocmit și o statistică pe diverse categorii, după cum urmează: „Vârsta medie a cazurilor confirmate este de 46 de ani. Repartiția pe sexe a numărului de cazuri este de: 48% sex masculin și 52% sex feminin. În ceea ce privește numărul deceselor înregistrate, aproximativ 85% au fost la persoane de peste 60 de ani, grupa de vârstă cea mai afectată fiind populația de peste 71 de ani. Aproximativ 60% din decese au fost înregistrate în rândul populației de sex masculin (altfel spus, numărul bărbaților decedați este cu 50% mai mare decât cel al femeilor!, n.r.). Circa 93% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată. Cele mai frecvente boli asociate sunt reprezentate de afecțiuni cardio-vasculare (70%), diabet (33%), afecțiuni neurologice (22%), obezitate (19%), afecțiuni renale (17%), afecțiuni pulmonare (12%), neoplazii (10%), mulți dintre pacienții decedați având asociate mai multe boli din cele prezentate mai sus. De asemenea, au fost înregistrate și decese la persoane sub 60 de ani fără comorbidități datorate răspunsului hiperimun al organismului față de infecția cu SARS-CoV-2 (furtuna de citokine). Din totalul cazurilor, 1 din 66 a fost înregistrat la personalul medical”.

În prezent, „asistența medicală pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 este asigurată în trei unități medicale de pe raza județului. Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență Reșița: în Staționarul 3, integral, pentru cazuri suspecte și cazuri confirmate, pe Secția Cardiologie din incinta Staționarului 2, pentru cazuri suspecte, iar cazurile grave și severe sunt internate în Secția ATI din incinta Staționarului 1. Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș este încă de la începutul pandemiei spital suport, iar la Spitalul Orășenesc Oravița există un număr de 40 de paturi pentru cazurile confirmate de COVID-19”, se mai precizează în informarea semnată de directorul DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș.

Din data de 27 decembrie 2020, la nivelul județului a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, care la ora actuală este în plină desfășurare. Până astăzi, au fost distribuite 18.428 de de vaccin (16.498 de doze de Pfizer, 790 de doze de la Moderna și 1.140 de la AstraZeneca), din care au fost administrate 17.757 de doze, inclusiv cele de rapel, fără a se înregistra reacții adverse majore. Potrivit specialiștilor, se va putea vorbi despre încheierea pandemiei abia când cel puțin 70% din populație va fi imunizată împotriva COVID-19.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite