Schimbare de paradigmă în administrarea dozei 3 cu serul Moderna. Și primele recomandări în cazul rapelului după vaccinarea cu serul Johnson & Johnson

 

Vaccinarea cu doza 3 de la Moderna pentru persoanele cărora li s-a administrat prima schemă de imunizare cu același ser se va face cu o doză înjumătățită față de cele folosite până acum.

 

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat ieri utilizarea dozei de booster Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim șase-opt luni de la doza 2. Anunțul a fost făcut astăzi de către Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), care a precizat că pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil, cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel, după minim şase luni, ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme, comparativ cu 100 de micrograme, cât este doza anterioară”.

 

În prezent, însă, boosterul cu Moderna se face în România cu doză întreagă. Ce să înțeleagă din acest anunț cei care și-au făcut deja doza 3 cu serul Moderna? „Pentru cei care au făcut doză întreagă nu este absolut nicio problemă, nu este o contraindicație din acest punct de vedere, dar Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, imunogenitatea este similară cu o doză întreagă, însă reactogenitatea este mai redusă. Practic, frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât cu doză întreagă. Și atunci recomandarea este să se meargă cu o doză înjumătățită, având în vedere că răspunsul imunologic, practic, efectul pe protecție va fi similar”, a explicat Gheorghiță.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mai anunțat că, tot în această săptămână, CNCAV va decide ce ar trebui să facă persoanele imunizate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson & Johnson. „Începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai. Probabil că, de primă intenție, vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania BioNTech-Pfizer, fie de la compania Moderna. Însă nu este exclus să rămânem și pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeași tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate și de siguranță sunt foarte bune”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite