Școala duală la Reșița: 11 calificări profesionale pentru care pot opta absolvenții de gimnaziu!

Sistemul de învățământ profesional dual, bazat pe un parteneriat „tripartit”, administrație locală – școală – agenți economici, va intra în al cincilea an de implementare la Reșița. Absolvenții de gimnaziu care se orientează spre o meserie au la dispoziție 11 calificări și o serie de beneficii, de la burse lunare până la șansa de a face practică la agenți economici importanți din oraș.

Și în anul școlar 2021-2022, ambele unități de învățământ cu profil tehnologic din Reșița, Colegiul Tehnic și Colegiul Economic al Banatului Montan, vor avea, preponderent, clase în sistem dual. În total, în acest sistem de învățământ vor fi disponibile 158 de locuri pentru 11 calificări profesionale în domenii dintre cele mai diverse, de la mecanic sau electric până la turism.

La Colegiul Tehnic, în oferta educațională pentru școala duală se regăsesc șapte calificări pentru care sunt disponibile 99 de locuri: Electrician constructor (12 locuri); Mecanic auto (12 locuri); Sudor (13 locuri); Lăcătuș mecanic prestări servicii (12 locuri); Operator la mașini cu comandă numerică (10 locuri); Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (20 locuri) și Confecționer produse textile (20 locuri). Pentru practica de specialitate, unitatea de învățământ a încheiat parteneriate cu 12 firme din oraș (Electroechipament Industrial, Pangram, Transport Urban Reșița, Cayenne Auto Technology, Auto Group, Viitorul Cărășan, PFA Musteți Valeriu, Spaleck, Prodmec, Plastomet, Aquacaraș și Autoliv).

Colegiul Economic al Banatului Montan oferă 59 de locuri pentru patru calificări în domeniile Turism și alimentație și Industrie alimentară: Ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație (21 locuri); Bucătar (20 locuri); Lucrător hotelier (8 locuri) și Brutar – patiser (10 locuri). În funcție de calificare, practica de specialitate se va face la unul dintre cei 11 agenți economici cu care Colegiul Economic al Banatului Montan are pareteneriat în acest sens (Ponton Casa Baraj, Casa cu tei, Astion, Crivaia Agrotour, Pirneci Florio, Comalex, Tesseract-Arh, Memento Events, Pangram, Goldie Pasta și Andranis).

Pe lângă dobândirea unei calificări profesionale care le va permite să obțină un loc de muncă mai rapid decât colegii lor care optează pentru învățământul liceal, elevii care aleg să urmeze învățământul dual au o serie de alte avantaje: bursă de studiu lunară în cuantum de 200 de lei; bursă suplimentară, acordată de către operatorul economic la care efectuează stagiul de practică; pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, pot lucra pe o perioadă determinată și, astfel, pot câștiga primii bani; după finalizarea programului de trei ani de școală duală, își pot continua studiile în clasa a XI-a, la liceu, în vederea obținerii diplomei de bacalaureat, iar pe durata studiilor liceale, pot să lucreze în meseria pentru care au obținut calificarea profesională. De asemenea, Primăria Reșița oferă elevilor din învățământul dual care provin din alte localități cazare și masă gratuite pe durata școlarizării.

Învățământul profesional dual este implementat la Reșița din anul școlar 2017-2018, în prezent în acest sistem fiind aproximativ 500 de elevi.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available