Școli deschise indiferent de incidența COVID-19 din localitate

 

Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății adoptat ieri și publicat aseară în Monitorul Oficial, începând de luni, 4 octombrie, cursurile se suspendă la nivelul unei unități de învățământ doar dacă 50% dintre clase au activitatea întreruptă din cauza îmbolnăvirilor cu COVID-19. Dar și atunci pot exista excepții.

 

Cele două scenarii de funcționare a unităților de învățământ nu mai țin cont, începând de săptămâna viitoare, de incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 înregistrată în localitate.

 

Astfel, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune Inspectoratului Școlar aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor, după cum urmează: Scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă; Scenariul 2 – Participarea zilnică, în sistem online a elevilor, cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.

 

Conform art. 6 din ordinul comun, suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal. La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile.

 

Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ și al DSP. Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

 

Pe de altă parte, elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică, chiar dacă a fost luată măsura suspendării activității cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ.

 

„DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar”, se mai arată în Ordinul 5.338/1.082/2021 al miniștrilor Educației și Sănătății, adoptat în baza unei hotărâri aprobate în 30 septembrie de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite