Screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin. Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara ajung în zonele rurale din Caraș-Severin

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Caraș-Severin a demarat, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, o campanie de screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin, în zonele rurale ale județului Caraș-Severin.

 

Prima oprire a echipei de specialiști a fost la Cornereva. 70 de femei din comună au fost testate, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul unui program cu finanțare europeană derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara. O unitate mobilă de screening formată din medici ginecologi și obstetricieni de la această unitate medicală, coordonată de medicul Izabella Petre, conferențiar universitar la Catedra de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și șef al Secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, s-a aflat în comuna Cornereva și a efectuat testările.

 

„Până acum, din fericire, nu am depistat niciun cancer de col uterin, în cadrul acestei părți a campaniei, ci doar câteva leziuni, ceea ce ne bucură. Putem interveni, în cazul apariției unor leziuni ce pot fi premergătoare, pentru a le trata eficient. Vom trimite toate rezultatele la comunitățile respective și acolo unde e cazul vom chema persoanele la consultație. Avem nevoie de sprijinul DSP și al conducerii comunităților unde mergem, pentru a putea aduce femeile interesate la unitatea noastră mobilă, mai ales acolo unde localitățile sunt mai răsfirate”, a declarat medicul Izabella Petre. Aceasta a precizat că programul se adresează persoanelor care nu au acces facil la medic sau la laboratoarele de recoltare și se pliază pe nevoile acelor comunități mai izolate.

 

 

La rândul său, directorul DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș, a precizat că instituția pe care o conduce este interesată de acest proces de screening, „deoarece dorim să facem un efort de prevenție în fața acestei amenințări, cum e cancerul de col uterin. Vizăm, în acest context, mai ales localități izolate, unde adresabilitatea către capacitățile de testare și recoltare e mai mică. Purtăm în continuare discuții cu primarii, cu reprezentanții UAT-urilor din zone ale județului pentru a oferi condiții și a mobiliza persoanele interesate. De altfel, unitatea mobilă are nevoie doar de alimentare cu energie electrică, acolo unde recoltează”.

 

Campania de screening va continua și în alte comune ale județului, precum Ezeriș, Bozovici sau Slatina-Timiș.

 

Sursă foto: DSP Caraș-Severin

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite