Secetă hidrologică în Caraș-Severin? Debitele râurilor și rezervele de apă din lacurile de acumulare, în scădere

 

Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate înregistrate în ultimele săptămâni în zona Banatului au dus la o scădere a nivelurilor cursurilor de apă din spațiul hidrografic al județelor Caraș-Severin și Timiș, informează Administrația Bazinală de Apă Banat. Cu toate acestea, cel puțin deocamdată, nu se pune problema restricționării alimentării cu apă în sistem centralizat.

 

Potrivit datelor comunicate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, coeficientul de umplere a acumulărilor din care se asigură alimentarea cu apă a populației în Caraș-Severin se situează între 65% și 80%, în scădere, dar suficient pentru a asigura necesarul de apă. În momentul de față, Lacul Secu, de unde este alimentat cu apă municipiul Reșița, are un grad de umplere de 80% și, spun specialiștii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, poate acoperi nevoile de apă ale orașului chiar și în lipsa totală a precipitațiilor, timp de peste șase luni. În celelalte acumulări de apă din județ, coeficientul de umplere este de 81% la Buhui, 78% la Tăria Mare, 66% la Poiana Mărului și Zervești și 65% la Băile Herculane.

 

„Amenajările hidrotehnice din Spațiul Hidrografic Banat – acumulări, derivații, noduri hidrotehnice – pentru regularizarea spațială și temporală a debitelor ne oferă posibilitatea, printr-un management rațional, să acoperim necesarul de apă pentru municipiile Timișoara și Reșița”, a declarat directorul de Resurse de Apă din cadrul ABA Banat, Cătălin Nagy.

 

Și principalele cursuri de apă din Banat – Bârzava, Caraș, Nera, Timiș și Bega – înregistrează debite și niveluri mici în această perioadă, aportul de apă de la afluenți fiind scăzut, pe fondul precipitațiilor deficitare. La 20 de stații hidrometrice de pe afluenți ai principalelor râuri se înregistrează fenomene de secare sau băltire, precizează specialiștii ABA Banat.

 

„În acest context, ABA Banat  monitorizează cu atenție atât debitele râurilor cât și rezervele de apă din acumulările administrate, pentru un management cât mai eficient al acestei resurse. În cazul în care este necesar, ABA Banat are posibilitatea, în baza Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, să impună restricții graduale pentru diverse folosințe de apă, în vederea unei acoperiri echitabile cu apă a folosințelor”, subliniază purtătorul de cuvânt al instituției, Sorina Neaga.

 

În ceea ce privește debitul Dunării la intrarea în ţară – secţiunea Baziaş – acesta este în scădere, având valoarea de 1.900 m3/s, mult sub media multianuală a lunii iulie care este de 5.350 m3/s, fără a afecta, însă, semnificativ nivelul apei în amonte de Porțile de Fier I, pe raza județului Caraș-Severin.

 

Explicație foto: Râul Timiș în iulie 2022, la Stația hidrometrică Teregova

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available