Seceta nu a afectat culturile agricole în Caraș-Severin! Un singur fermier va primi despăgubiri

 

La nivel național, seceta extremă a afectat aproape 430.000 de hectare de suprafețe agricole din 34 de județe. Spre deosebire de alte zone ale țării unde culturile au fost decimate de lipsa precipitațiilor, în Caraș-Severin nu se poate vorbi despre secetă pedologică, caracterizată prin rezervă scazută de apă în sol, spun specialiștii Direcției pentru Agricultură. 

 

La nivelul Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin au fost primite, până la această dată, 21 de cereri pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de secetă, de la fermeri din Măureni – 20 de cereri – și Doclin – o cerere. „Am primit 21 de rapoarte operative. Comisia de evaluare constituită prin ordin al prefectului s-a deplasat în teren. Pe raza unității administrativ teritoriale Măureni, dintre cei patru solicitanți, unul nu se încadra, în sensul că nu avea secetă pedologică, era zero afectat, iar la ceilalți trei, doar unul a avut o suprafață cultivată de minimum 30% afectată de secetă. Solicitările venite din teritoriu dau 70, 90, 100% grad de afectare, ceea ce este nereal. În urma verificărilor pe teren, un singur fermier se încadrează pentru a obține despăgubiri, pentru o suprafață de 15,97 hectare”, a informat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Sorin Borugă, în cadrul unui raport prezentat în Colegiul Prefectural reunit ieri. Comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse la culturile agricole constituită la nivelul județului Caraș-Severin urmează să se deplaseze și în comuna Doclin pentru a verifica situația în teren.

 

În ceea ce privește producția de cereale din acest an, aceasta nu a fost, potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, afectată de secetă, fiind aproximativ la același nivel din 2021. „În urma datelor operative transmise de către societăţile comerciale şi de către primării, pentru exploataţiile agricole individuale din judeţ, până la data de 31 iulie s-au recoltat următoarele suprafeţe: grâu – 15.702 ha, cu o producţie medie de 5.903 kg/ha; orz – 1.109 ha, cu o producţie medie de 7.592 kg/ha; ovăz – 79 ha, cu o producţie medie de 3.076 kg/ha; triticale – 189 ha, cu o  producţie medie de 4.841 kg/ha; rapiţă pentru ulei – 6.107 ha, cu o  producţie medie de 3.631 kg/ha”, se precizează în raportul Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin.

 

La nivel național, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la data de 25 august, suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 429.240 de hectare în 34 de judeţe: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. Potrivit datelor ministerului, din această suprafaţă, 206.815 ha au fost cultivate cu grâu şi triticale; 33.316 ha cu orz, orzoaică, ovăz și secară; 31.714 ha cu rapiţă; 88.174 ha cu porumb; 6.323 ha cu soia; 870 ha cu mazăre; 42.842 ha cu floarea soarelui; 9.696 ha cu plante furajere şi 9.242 ha cu alte culturi.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available