Secția Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița a fost dotată cu echipamente și aparatură în valoare de circa 400.000 de euro

 

Aparatura destinată Secției Neurologie și Compartimentului Recuperare Neuromotorie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița a fost achiziționată în cadrul unui proiect transfrontalier cu finanțare europeană derulat în parteneriat cu Spitalul de Boli Psihice din Vrsac, Serbia.

 

În medie, la Spitalul Județean de Urgență Reșița sunt tratați, anual, aproximativ 1.000 de pacienți cu diferite forme de demență și cu declin cognitiv minor. Pentru îmbunătățirea schemelor de diagnosticare și tratament, unitatea medicală a accesat, în urmă cu doi ani, un proiect cu finanțare europeană – „Îmbătrânire sănătoasă și demența-o viață mai bună”, ajuns, acum, la final.

 

Proiectul a fost finanțat  prin intermediul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia și a fost derulat de Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalului de Boli Psihice Vrsac-Serbia, lider de proiect. Valoarea totală a proiectului este de peste 1.750.000 de euro, din care Spitalului Județean de Urgență Reșița i-au revenit peste 470.000 de euro. Cea mai mare parte a sumei –  376.200 euro – a fost utilizată pentru achiziționarea de aparatură medicală, cum ar fi: electroencefalograf portabil, stimulator magnetic transcranian și electrostimulator muscular, dar și echipamente IT, în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării bolii și asigurarea unei calități sporite a vieții.

 

„Proiectul este unul extrem de important ținând cont de faptul că demenţa a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel global. În multe ţări, tratarea şi îngrijirea bolnavilor cu demenţă se consideră a fi o prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale. Costul social al demenţei este foarte mare, fiind suportat atât de către familie cât şi de către societate. S-a constatat că circa 3% din populaţia cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, 19% din grupa de vârstă 75 – 84 ani şi aproape 50% din cei  peste 85 de ani prezintă demenţă”, precizează reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Reșița.

 

Deoarece pentru familiile bolnavilor cu demență îngrijirea acestora poate fi extrem de dificilă, în cadrul acestui proiect, pe lângă achiziționarea de aparatură medicală, au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu, precum și seminarii de informare în comunități izolate din Caraș-Severin. De asemenea, a fost tipărită o carte de specialitate – „Factori de risc modificabili și prevenirea demenței” –, a fost realizat un soft X Demența și a fost întocmit un studiu statistic privind incidenţa demenţei şi a factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii internaţi în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite