Și în Caraș-Severin a crescut numărul cazurilor de COVID-19. Prefectul Gâfu: „Respectaţi regulile de distanţare socială!”

Încă doi cărășeni au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani și o femeie de 82 de ani. Ambii au fost internați la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Prefectul de Caraș-Severin a lansat o solicitare imperativă către toţi locuitorii județului.

În total, în spitalele din Caraș-Severin sunt internați, în momentul de față, 9 pacienți diagnosticați cu COVID-19. 6 dintre aceștia se află la Spitalul Județean de Urgență Reșița și 3 la spitalul din Caransebeș. Ultimele două cazuri nu apar în adresa trimisă de DSP Caraș-Severin în această dimineață, la ora 9, Instituției Prefectului Caraș-Severin. Apar, în schimb, în informarea emisă la ora 13 de Grupul de Comunicare Strategică unde, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, în dreptul județului Caraș-Severin sunt consemnate 122 de cazuri, cu două mai multe decât ieri: o bătrână în vârstă de 82 de ani din Caransebeş şi un bărbat de 50 de ani din Mehadia. Potrivit protocoalelor în vigoare, DSP Caraș-Severin a declanșat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cercul persoanelor cu care cei 2 pacienți confirmați în ultimele 24 de ore au intrat în contact.

Pe lângă cei 9 pacienți internați la Reșița și Caransebeș, mai este o persoană confirmată pozitiv care, însă, a refuzat internarea. Este vorba despre o femeie din localitatea Nicolinț care a optat pentru autoizolarea la domiciliu.

De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost înregistrate, până acum, 122 de cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre persoanele depistate pozitiv, 104 au fost vindecate și externate și 8 au decedat (una din cauze noncovid).

În țară, din rău în mai rău!

La nivel național, astăzi a fost raportat cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei: 614! Cele mai multe noi îmbolnăviri au fost înregistrate în București, 73, Dâmbovița, 66, și Brașov, 55. La polul opus sunt județele Sălaj și Tulcea, fără niciun caz nou. Bilanțul total al cazurilor COVID-19 a crescut la 30.789.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat și 17 decese (13 bărbați și 4 femei) ale unor pacienți infectați cu coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, București, Tulcea și Vrancea. „Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani. 16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități”, transmite Grupul de Comunicare Strategică. În total, de la începutul pandemiei au decedat 1.834 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Alte 22.574 de persoane au fost externate, dintre care 20.969 sunt pacienți vindecați și 1.605 asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Apel al prefectului de Caraș-Severin

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, în contextul creşterii atât în ţară, cât şi în judeţul nostru, a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2, lansează o solicitare imperativă către toţi locuitorii din Caraş-Severin:

„Dragi cetăţeni ai judeţului Caraş-Severin, atât pe latură instituţională, cât şi pe cea umană, vă solicit să reînviaţi raţiunea şi simţul civic de care aţi dat dovadă pe parcursul stării de urgenţă. În perioada incipientă a pandemiei, noi, instituţiile statului, împreună cu voi, locuitorii acestui  judeţ, am reuşit să gestionăm criza cu rezultate foarte bune, iar pentru a reveni la această stare de fapt, este imperios să fim mai conştiincioşi ca niciodată.

Organele statului îşi fac datoria şi controlează agenţii economici care desfăşoară activităţi publice, dar fără aportul dumneavoastră, toată această muncă este în zadar. Cu toţii am văzut şi încă vedem cum sisteme medicale avansate, din alte ţări, au fost pur şi simplu depăşite de numărul bolnavilor de COVID-19.

Arma cea mai eficientă pe care noi am avut-o şi o avem în continuare este  conduita cetăţenilor în respectarea măsurilor de prevenţie luate de autorităţile statului.

După perioada stării de urgenţă, s-a trecut la relaxarea măsurilor restrictive, pentru a reporni economia şi pentru a acorda cetăţenilor libertate de mişcare.  Dar această libertate de mişcare, dacă este înţeleasă greşit, poate deveni cel mai bun aliat  al coronavirusului. A sosit şi sezonul estival, iar tentaţiile sunt  mari  pentru fiecare  dintre noi. Acum este momentul să dăm dovadă că raţiunea  primează. Dacă  vrem să revenim la o viaţă normală şi complet relaxată, este nevoie de o perioadă de sacrificiu social. 

Aveţi acasă părinţi, bunici, copii,  fraţi şi surori! 

Pentru protejarea dumneavoastră şi a lor, respectaţi regulile de distanţare socială!

 Nu vă adunaţi în grupuri şi nu participaţi la evenimente de masă!

Aplicaţi cu  maximă atenţie regulile de igienă şi de prevenţie!

Purtaţi mască de protecţie atunci când sunteţi în grup sau  când vă aflaţi în spaţii închise alături de alte persoane!

Fac un apel, în special către adolescenţi! Ştiu că sunteţi tineri şi în această perioadă frumoasă a vieţii voastre aveţi nevoie de socializare, dar pentru a  avea parte de un  viitor sigur şi pentru a vă proteja familiile şi prietenii, evitaţi să vă adunaţi în grupuri, chiar dacă o faceţi în aer liber! Ştiu că la această vârstă minunată, aveţi impresia că sunteţi invincibili şi chiar vă doresc să fiţi aşa, dar gândiţi-vă că părinţii şi bunicii voştri nu au avantajul  tinereţii de partea lor şi sunt   mult  mai expuşi la complicaţiile  generate de coronavirus. Pentru sănătatea lor, daţi dovadă de maturitate, de  seriozitate şi respectaţi  măsurile impuse de autorităţi!

Nu daţi crezare zvonurilor destabilizatoare şi fără nici un fundament ştiinţific, care încearcă să bagatelizeze gradul de periculozitate al  infecţiei cu noul coronavirus. După cum aţi putut vedea, în ultimele săptămâni numărul de cazuri noi a crescut cu repeziciune, pe fondul relaxării sociale. Virusul nu a plecat în vacanţă, el este în  continuare între noi şi profită de absolut orice greşeală  pe care o facem, iar în acest caz, greşelile au  consecinţe iremediabile, care se cuantifică în vieţi omeneşti pierdute!

De asemenea, încurajăm populaţia să semnaleze autorităţilor cazurile în care nu se respectă normele de siguranţă şi de prevenţie!

Sunt ţări în lume unde măsurile impuse de autorităţi nu au fost atât de restrictive, dar cetăţenii respectivelor ţări au păstrat distanţa socială şi au respectat normele de siguranţă şi prevenţie  din pură conştientizare a gradului ridicat  de risc la care ne expune pandemia. Haideţi să luăm şi noi exemplu de la aceste popoare şi să arătăm că şi noi, românii, putem să ne autodisciplinăm şi să ne protejăm singuri sănătatea şi viitorul, fără a aştepta măsuri punitive din partea autorităţilor. Să ne dovedim nouă înşine că putem sta alături de cele mai civilizate popoare atunci când vine vorba de mentalitate, disciplină şi conştiinţă civică!

Vă rog să fiţi conştienţi de pericolul  la care suntem expuşi  şi să fiţi precauţi şi vigilenţi, să aplicaţi toate normele de prevenire a răspândirii virusului şi sunt convins că împreună vom reuşi să  trecem cu bine peste această situaţie dificilă.

Dumnezeu  să vă ajute şi să vă dea sănătate, putere şi înţelepciune!“

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite