Situație fără precedent! Activitatea Finanțelor Publice din Caraș-Severin, ca și paralizată din cauza COVID-19!

Guvernul a aprobat prelungirea de la 25 iunie până la 25 octombrie a măsurii de suspendare a executării silite și a celei care prevede că nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale devenite scadente după 21 martie. Iar acest lucru încurcă (și mai mult) socotelile Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin, instituție care se confruntă cu o scădere fără precedent a încasărilor.

Sistarea, începând cu 21 martie, o dată cu intrarea în starea de urgență, a măsurilor de executare silită împotriva agenților economici și a persoanelor fizice, cu excepția celor rezultate din acțiuni penale, a dus la o scădere considerabilă a nivelului încasărilor la bugetul statului în primele 5 luni ale acestui an. Aceasta deoarece, în momentul de față, singurele încasări care se mai fac sunt cele voluntare, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice nemaiavând la îndemână măsurile de constrângere constând în somare, poprire pe conturi sau sechestru.

„Plata obligațiilor fiscale, o problemă opțională”

„Avem o situație unică în istoria Finanțelor Publice după 1989, determinată de sistarea executărilor silite. Ca atare, în prezent, plata obligațiilor este o problemă opțională, în funcție de disponibilitățile și de posibilitățile contribuabililor. Există obligativitatea declarării. Nu există obligativitatea expresă a plății și, ca sancțiune complementară, acțiunea de executare silită. Dacă dorești să îți plăteși obligațiile fiscale, le plătești. Dacă nu dorești, nu le plătești. Cele devenite scadente după 21 martie nu sunt considerate obligații restante și pentru acestea nu se calculează accesorii, respectiv dobânzi și penalități. Deocamdată, practic, activitatea noastră este oarecum paralizată din acest punct de vedere, dar ne vom supune reglementărilor. Vom acorda suport informațional și logistic tuturor celor care doresc să inițieze acțiuni de eșalonare a obligațiilor fiscale sau să se informeze în legătură cu facilitățile fiscale existente la nivelul instituției pe care o gestionez în prezent”, a explicat șeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin, Doru Cozma, la ședința Colegiului Prefectural în cadrul căreia a prezentat Raportul privind activitatea de colectare a creanțelor bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020.

Măsura suspendării executării silite a fost, inițial, în vigoare până la 25 iunie, însă termenul a fost prelungit până pe 25 octombrie. „A fost o propunere în acest sens și a conducerii ANAF și a Ministerului Finanțelor Publice. Probabil că informațiile din economie converg spre luarea unei astfel de decizii, ca o măsură de protecție și de sprijinire a mediului economic și a celui de afaceri”, a precizat Doru Cozma.

„Gaură” de peste 25 de milioane de lei

Șeful Finanțelor cărășene a explicat și ce înseamnă această scădere a încasărilor: „În esență, cumulat pe cele 5 luni, înregistrăm un deficit de 25 de milioane de lei în ceea ce priveșe încasările comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Avem, totodată, o dublare de arierate, adică obligații fiscale restante, față de perioada ianuarie-mai 2019”. Transpus în cifre, asta însemană că, în primele 5 luni ale anului în curs, încasările nete la bugetul general consolidat au fost de aproape 375 de milioane de lei, iar arieratele bugetare rămase de recuperat la 31 mai 2020 sunt în sumă de 153,2 milioane de lei.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite